0

Б юстът на легендата на Левски Георги Аспарухов–Гунди е готов, съобщи кметът на „Слатина“ Георги Илиев. По думите му, съвсем скоро скулпторът Любомир Григоров ще бъде готов да приключи и изграждането на модела в цял ръст, след което той ще бъде поставен в парк „Гео Милев“.

Фигура

„Добро утро и успешна седмица! Работата на скулптора, работещ по проекта за паметник на Георги Аспарухов в парк “Гео Милев”, навлезе в следващ етап. Въпреки прекарания от него ковид авторът на скулптурата завърши окончателно главата и приключва изграждането на модела в цял ръст“, написа кметът в официалната си страница във Фейсбук. Георги Илиев сподели още, че тази и другата седмица предстоят срещи с ангажираните с паметника страни и след това ще сподели снимки на цялата фигура. „Тогава ще имаме по-точна сметка колко още средства са нужни за изграждането му и ще направим кампания за набирането им“, добави още районният кмет.

Виждания

Както „Телеграф“ писа, миналата година феновете на „Левски“ постигнаха окончателно споразумение със столичната община „Слатина“ за построяването на паметника на клубната легенда Георги Аспарухов. Представители на благотворителната организация с нестопанска цел Levski Family се срещаха няколко пъти с кмета на „Слатина“ Георги Илиев и главния архитект на общината. Изгладени бяха възникналите различия във вижданията относно локацията и окончателния вид на бюст-паметника на Гунди. Той ще бъде вдигнат в парк „Гео Милев“, до входа откъм квартал „Редута“ и улица „Атанас Узунов“. В близост до него има фитнес на открито. Според първоначалните уговорки целият паметник ще е с височина 193 см и ще бъде осветен. Около него ще има зеленина.