0

М асов протест на пътните строители блокира държавата. Протестиращите извадиха тежка техника, с която затвориха основни пътни артерии в София и страната. Малко преди 12 часа пред Народното събрание бяха извадени камиони с надути клаксони. Общо 86 фирми участват в протеста в столицата.,

Колона от 8 тежки пътни машини блокира за десетина минути входа на Стара Загора на около километър от детелината на АМ „Тракия“ в знак на съпричастност към БК „Пътища“. Представител на участващите в блокадата уточни, че са поели ангажимент към полицаите да не създават затруднения в трафика.

По думите на Николай Дешков, ръководите на проект при „Текущи ремонти и зимно поддържане“ на „Трейс груп“ ,компанията не е получила парите за зимната поддръжка и ремонта по главен път II-66 от Стара Загора за Чирпан, сумата била в рамките на 5,5 – 6 млн лв. Договорът на ТРЗП за зимната поддръжка бил прекратен през м.г., в момента дейностите се изпълнявали по силата на споразумение със срок до 29 април.

Дешков отрече да има неизплатени възнаграждения на работниците. За краткото време, през които техниката излезе на пътя от двете страни се образуваха близо двукилометрови опашки, но нямаше напрежение. На снимките 1 Тежки машини блокираха за кратко входа на Стара Загора откъм АМ Тракия 2. Николай Дешков обясни, че фирмата за която работи има да получава 5,5 млн лв за ремонт на главен път II-66 от Стара Загора за Чирпан.

Пътни работници излязоха на протест на магистрала „Струма“ край Благоевград. Те поискаха сигурност, за да работят. До блокада на основната пътна отсечка не се стигна.

Работници от „Автомагистрали – Черно море“ в Шумен пък блокираха движението в Ришкия проход. Те се събраха още в 9.30 часа, където получиха плакати „Една година нищо“, „Ние не сме крадци“, „Не сме политически заложници“, „Не сме крадци“, „Една година обещания“ и „Държава без пътища няма“.

Протест имаше и на шосето Хасково - Димитровград. Пътни строители от най-голямата фирма в бранша в Хасковска област - "АБ", излязоха да изразят недоволството си.

На пътя Айтос – Провадия 50 служители на „Автомагистрали – Черно море“ разпънаха български флаг, дълъг 50 метра. А след това за половин час блокираха отсечката. Недоволните искат държавата да изплати на фирмата дължимите 28 милиона лева за ремонта на отсечката Чирпан – Стара Загора от магистрала „Тракия“.

Атанас Пехливанов, представител на КНСБ заяви, че хората не вярват на обещанията на премиера Кирил Петков, че половината от сумата ще бъде изплатена.

"Вече сме тотално обезверени. Хората са на ръба на отчаянието. Масово хората са със заеми… Дружеството има договор с КНСБ, в който заплатите са приоритетни, получат ли се някакви пари, веднага се изплащат заплати. В момента имаме да получаваме заплати за февруари и март“, каза той пред БНР.

Десетки работници с камиони и друга техника на пътностроителни фирми излязоха на протест и на пътен възел „Абланица“ между Ловеч и Троян.

Някои от фирмите имат да получават от държавата между 30 и 60 милиона лева за извършени ремонти и зимно почистване и поддържане на пътища.

150-метров трибагреник разпънаха протестиращи при кръговото кръстовище в района на Граничния контролно-пропускателен пункт „Дунав мост“. Трафикът от и за Румъния бе спрян. Причината за недоволството на работниците е, че държавата не им е платила това, което са изработили по ремонта на автомагистрала „Тракия“. Общото задължение към дружеството от страна на „Автомагистрали“ЕАД е в размер на 27,6 млн. лева. Проведени са много срещи, написани са писма, но до момента няма резултат от действията на дружеството.

При протестиращите в района на ГКПП „Дунав мост“ пристигна президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той настоя за изплащането на дължимите почти 28 млн. лева.

Край Русе имаше протест и друга пътноподдържаща фирма. Движението бе блокирано в района на разклона за село Иваново на пътя Русе – Бяла.

За половин час беше затворен и главен път Е-79 в района на пернишкото село Драгичево. Образува се голяма колона от автомобили. 

На протест излязоха и служители на пътноподдържащи фирми и Перник. Те се събраха на Околовръстното при квартал "Въргашево" над Кюстендил. Към момента не е затворен пътя за ГКПП "Гюешево" и Северна Македония. 

Христо Христов

Христо Христов

Христо Христов

Бойко Кючуков

Бойко Кючуков

Бойко Кючуков