0

А нонимните са заподозрени, че изтипосаха лика на руския президент Владимир Путин на екрана на четири телевизии у нас. Става въпрос за лайфстрийминг платформите, където се излъчва на живо във Фейсбук, на БНТ, Нова нюз, бТВ и „БГ он еър“.

В МВР не е подаван официален сигнал, но вчера от националната телевизия и Нова нюз излязоха с официални съобщения.

Послание

Хакерите атакували в 20.32 ч. Качили картинка на Путин – гримиран и на фона на гей знамето, а в нея е сложен надписа на английски „Прави любов, а не война“. Ликът на руския президент е престоял около 20 минути на екраните на зрителите.

„Трайно е отстранен проблемът с подмяната на видеострийминг сигнала при няколко български медии. Уязвимостта е затворена. Води се техническо разследване за начина на осъществяването на пробива”, обявиха от БНТ и Нова нюз като цитираха съобщение на доставчика на услугата им Еволинк. Оттам допълниха, че се прави допълнително ниво на защита. „Еволинк се извинява на своите клиенти и зрителите им за причиненото неудобство. Екипът по информационна сигурност на компанията ще продължи да поддържа най-висока степен на готовност за незабавна реакция срещу все по-разширяващия се спектър от киберзаплахи”, казаха от компанията.

Обяснението

Експерти по киберсигурност обясниха пред „Телеграф“, че хакерите са сменили трафика към въпросните сайтове на телевизии. Това е станало „чрез използване на нова уязвимост в сървърите за управление на имена, като е инжектиран подменен запис за домейн, който се ползва от стрийминг сървърите на Еволинк”. След като проблемът бил забелязан, в 20.51 ч. е отстранен. „С тази подмяна е пренасочен видеосигналът на медии в България, които използват стрийминг услуги от Еволинк към друг стрийминг сигнал, представящ послание против войната”, обясниха от компанията. Оттам допълниха, че зрителите от други държави са видели доста по-късно въпросната карикатура. От „Нова Броудкастинг Груп” увериха, че няма злонамерени действия срещу сайтове и дигитални платформи, администрирани от нея.