0

П ожар е избухнал в гората на известното с легендите за самодиви и кървава сватба видинско село Шишенци. Пламъците са избухнали вчера преди 17 часа.

Огънят се е разпрострял на площ от 85 декара. Спасени били други 100 декара. По информация на МВР причината за стихията е небрежност при боравене с открит огън.

Местни жители разказват, че техни близки са виждали могила, около която е имало много високи жени, облечени в бели ефирни дрехи. Движели се в кръг, а разстоянието между тях е било много голямо. Ръцете им били вдигнали много високо и не се догосвали. След 10-ина минути една от тях излитала, а след нея и останалите.

Жителите на Шишенци разказват и предание за убити гости на сватба, която се състояла преди десетилетия в района на селото, от татарите. И до днес те разказват, че чуват звуци от тъпани, смехове и крясъци.

През изминалото денонощие огнеборците реагирали и на три сигнала за пожари без материални щети. Екипите гасили запалени отпадъци в метален контейнер за смет в кв. „Калето“ във Видин, запалени отпадъци на улица в Белоградчик и запалени сухи треви  в гробищния парк на с. Плешивец.