„Орденът на скорпионите“ е роман, който те кара да се гмурнеш в непознатото, казва писателката в интервю за "Монитор"

„Орденът на скорпионите“ е роман, който те кара да се гмурнеш в непознатото, казва писателката в интервю за "Монитор"

- Надежда, миналия месец направи дебюта си с романа „Орденът на скорпионите“. Как се зароди страстта ти към писането?

- Още от гимназиалните си години се занимавам с писане и развивам тази страст. Тогава пишех предимно есета и поезия. Бях член и в пилотния проект за литература в Центъра за млади таланти в Бургас, преди да стартира истинският ми творчески път. След като завърших 12-и клас, се зароди идеята за книга. Тогава бях създала сюжет, който обаче не успях да развия напълно, защото започнах да следвам в университет и времето ми беше доста оскъдно за подобни занимания.

- Какво те вдъхнови да напишеш „Орденът на скорпионите“? Това ли е книгата, която си започнала в гимназията?

- Когато завърших гимназия, написах няколко страници, които така и не дадоха началото на истински роман. През 2016 г. преживях един от атентатите в Мюнхен по време на международна програма в журналистически институт. Известно време след това започнах да пиша „Орденът на скорпионите“. В Германия успях да видя отблизо лицето на трагедията, да изпитам страха, който преживяваха всички хора, които оцеляха. Това ме окуражи да напиша „Орденът на скорпионите“. С писането се захванах в края на 2017 година. От първата глава, която бях написала преди години, остана само името на главната героиня (б.а. - Регина). Тогава си дадох сметка, че може би първоначално не съм довършила романа, защото героинята е трябвало да порасне.

- По какво се различаваше Регина от гимназията с тази в „Орденът на скорпионите“?

- Сюжетът тогава беше доста по-повърхностен спрямо този на Ордена. Тук се заех с много по-голямо проучване, работа с факти и реални събития, проверка на източниците на информация, засегнати са доста актуални теми. Първите герои все плуваха на повърхността, липсваше сюжетната линия, в която читателите могат да се гмурнат тук.

- Какви трудности може да срещне един млад писател, преди да издаде своята книга?
- Не бих използвала трудности, а по-скоро предизвикателства. Най-голямото сред тях е самият процес на писане – конструирането на идеята, да предадеш максимално точно това, което искаш да кажеш, да го разгърнеш през интересен сюжет, който да грабне читателя, да задържи вниманието му. Това е едно от първите неща, с които един млад автор се сблъсква. След това трябва да се справи с това да намери издателство, което да издаде книгата. На ден те получават по стотици ръкописи и е напълно възможно да не стигнат до твоя и съответно да не получиш отговор. Добрата новина е, че издателствата у нас са много и едно от тях може да избере твоя труд. Накрая идва предизвикателството да популяризираш своя труд.

- По какъв начин би представила своята книга, за да привлечеш читателите?

- Бих я описала като модерна книга с множество обрати, която фокусира вниманието върху вътрешния глас. С всеки изминал ред той кънти все повече в мислите на читателя и го насочва към надеждата. Онази надежда, която не трябва да губим, която ни носи вяра, че не само ще има утре, а и то ще е по-хубаво. „Орденът на скорпионите“ е роман, който те кара да се гмурнеш в непознатото, да те завладеят много интригуващи моменти, а има и доста загадки, до които читателят трябва да достигне. Може да се окаже, че те ще променят живота ти завинаги. „Орденът на скорпионите“ е роман без аналог, който е новаторски, няма такъв досега на българския пазар, а може би и в света.

- Умело успоредно представяш две сюжетни линии, които накрая се преплитат. Какво послание носи историята в романа?

- „Орденът на скорпионите“ носи голям брой послания. Част от тях са скрити, а други откровени. Едно от тях е, че пред каквито и трудности да се изправим, дори и заплахи за живота ни, не трябва да се отказваме от нищо. Това трябва да ни мотивира, да ни окуражи, да ни даде вяра, че можем да се справим благодарение на собствените си способности. Дори да има нещо, което на пръв поглед да изглежда, че няма как да бъде преборено, може да се окаже, че има възможност да го победим.

Романът носи и послания, които са свързани с борбата с тероризма, сигурността, фалшивите новини. Имам чувството, че когато една тема се постави на дневен ред, точно тогава проблемите около нея започват да избиват все повече. Когато се заговори за сигурност, за защита на граници, за борба с тероризма, трафик с оръжия, тогава атаките започнаха да стават все по-чести. Според един от последните доклади на ООН, който излезе миналата седмица, към края на годината се очакват нови терористични атаки в Европа и е напълно възможно Западът отново да почернее. Едно от посланията е, че може би има начин да преборим тероризма и „Орденът на скорпионите“ дава предложение за решение на проблема.

На този фон се развива и много красива любовна история, която ни кара да се замислим за истинската ни свобода, за чистотата на чувствата в нашето съвремие, а в романа думата „любов“, стоейки в едно изречение с думата „тероризъм“, вече не звучи налудничаво.

- В романа си описала с подробности берлинските улици, забележителностите в Абу Даби. Била ли си на тези места или тук се вижда ролята на предварителното проучване, което спомена?

- Не съм била там. Трябваше да се доверя на разкази на приятели, които са живели в градовете, в които се развиват основните събития около книгата. Била съм само по време на атентата в Мюнхен, който също намери място в романа. Нелека задача е да се направи такова описание, но с чужда помощ и с повече търсене на информация и сравняване на източниците успяваш да направиш максимално точно описание на обстановката и атмосферата.

- Използваш и арабски. Владееш ли езика или разчиташ и на чужда помощ?

- Не, владея само немски и английски. Все още не съм изучавала арабски, но може и да започна. Без да разбирам, с голям интерес съм слушала поеми на арабски на принца на Дубай Хамдан ал Мактум. Използвала съм езика с помощта на мои приятели от Египет и Сирия, които го владеят, за да стане историята изцяло автентична и завършена. Част от имената на героите са на арабски и те носят друго от скритите послания в романа.

- Героите базирани ли са на реални личности?

- Има доста от мен разпръснато в почти всички герои, в Хамелеона няма (б.а. - един от негативните персонажи в романа). В тях има мои чувства, емоции, разсъждения, мечти. Въпреки че главната героиня (б.а. - Регина) най-много се доближава до мен, тя не е изцяло базирана на мен. Аз се възхищавам на решителността и смелостта й. Пожелавам си някой ден да имам нейната смелост.

- На 19 август ще бъде първата официална премиера на книгата. Разкажи ни за нея и какво друго ти предстои във връзка с третото предизвикателство, което посочи – популяризацията на романа?

- Първата премиера на книгата ще бъде в Бургас на едно от емблематичните места в града – Морското казино. Тя ще бъде представена на терасата, която гледа към панорамата на Черно море, с моята редакторка Даян Шаер. Неслучайно съм избрала това да се случи в зала „Петя Дубарова“. Това е любимата ми поетеса. Нейните стихове са особен вид лирика, която е запазена във времето. Децата могат да научат много не само от нейното творчество, но и от целия й живот. С нетърпение очаквам и филма, посветен на поетесата.

След това смятам да представя книгата в още няколко града в страната, за които всички могат да се информират от Фейсбук страницата на книгата. От Центъра за млади таланти получих покана да гостувам следващия месец като автор и да се срещна с новите таланти на Бургас.

- Романът вече може да бъде закупен онлайн. Какво споделят първите читатели на „Орденът на скорпионите“, какви са техните впечатления?

- Получих хубави отзиви за книгата. Благодарна съм на всички читатели за мненията, които споделиха с мен. Голяма част си поръчаха книгата от мен с автограф и така успях да създам с тях личен контакт. Мога да обобщя коментарите с думите „интересно“, „увлекателно“ и „завладяващо“ четиво. Започнах да чувам доста често и въпроса - ще има ли втора книга?

- Тоест, да очакваме ли след време и втора книга?

- Категорично няма да има продължение на „Орденът на скорпионите“, това е изцяло завършен роман. Имам желание да напиша втора книга, вече имам някои идеи, по които работя. Засега обаче няма да издавам подробности, защото може да претърпят промени.

- Какво е посланието ти към останалите млади автори, на които тепърва им предстои да направят своите стъпки към издаването на книга?

- Имам много познати, които правят първите си стъпки към издаването на разказ, поеми, роман. Те не са само млади, сред тях има и зрели хора, които също срещат спънки и не са достатъчно уверени, че ще успеят, че ще се справят. Аз искам да ги окуража и да ги посъветвам каквото и да им се изпречи на пътя да не се спират, а да продължат, защото винаги има изход от всяка една ситуация. С времето вложените усилия, усърдие, постоянство и талант се възнаграждават.

 
Визитка:

Автор е на романа „Орденът на скорпионите“

Завършила е Гимназия с преподаване на немски език „Гьоте“ в Бургас

Печели олимпиада по немски език към Немската служба за академичен обмен в партньорство с Посолството на ФРГ в България през 2010 г.

Участник в пилотния проект на Центъра за млади таланти в Бургас „Езикът на младите българи“

Завършва журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с профил „Международна журналистика“

Участник в две международни програми за журналисти от редица европейски държави в Германия – през 2016 и 2018 г.