0

С толична община ще финансира до два опита на всяко семейство, което участва в нейната Програма за инвитро процедури с донорски яйцеклетки, съобщи във фейсбук профила си зам.-кметът по финансите в София Дончо Барбалов.

Досега финансирането беше само за един опит.

Това са част от промените в правилата на Програмата за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми, които Столичният общински съвет ще обсъди на предстоящото си заседание през следващата седмица.

Друга важна промяна, предлагана в доклада, който сме внесли заедно с общински съветници от различни групи, е допълнително финансиране на различни медицински процедури. Максималната сума, на която всяка двойка ще има право, вече е 3620 лв., посочва Барбалов.

Увеличението на средствата, с които общината ще подпомага кандидатите да станат родители е в резултат на повишаването на цените на дейностите по асистирана репродукция. До края на април тази сума беше 2560 лв., а през май СОС я увеличи на 3060 лв. с уговорката за ново повишаване след подробен анализ от страна на програмния съвет, общински съветници и експерти по акушерство и гинекология.

Тридесет бебета - 12 момичета и 18 момчета, са родени до момента в София, благодарение на Програмата за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, нуждаещи се от инвитро процедури с донорски яйцеклетки - https://www.sofia.bg/programms-invitro, информира зам.-кметът.

Още 6 двойки в момента са в очакване на станат родители с помощта на общинската програма. Тя бе създадена през 2015 г. по предложение на кмета Йорданка Фандъкова, съвместно с фондация „Майки за донорство“ и „Искам бебе“. Оттогава всяка година СО отпуска по 70 000 лв. от своя бюджет за нейното изпълнение.