П андемията, причинена от крайно неприятната болест COVID-19, засега затихва само в Европа. На нашия континент за по-малко от месец и половина смъртните случаи спаднаха от над 5000 дневно на 7 април, до под 1000 на ден на 19 май. Може с голяма доза увереност да се твърди, че тази инфекция в Европа, или поне първата й вълна, ще приключи след около месец. Но още отсега се вихри широка дискусия по всички аспекти на това, което ни сполетя. Не на последно място все по-широко се обсъжда възможното влияние на новите високочестотни комуникационни мрежи 5G, или мрежите от 5-то поколение, върху хората и върху другите живи същества.

Пандемията, причинена от крайно неприятната болест COVID-19, засега затихва само в Европа. На нашия континент за по-малко от месец и половина смъртните случаи спаднаха от над 5000 дневно на 7 април, до под 1000 на ден на 19 май. Може с голяма доза увереност да се твърди, че тази инфекция в Европа, или поне първата й вълна, ще приключи след около месец. Но още отсега се вихри широка дискусия по всички аспекти на това, което ни сполетя. Не на последно място все по-широко се обсъжда възможното влияние на новите високочестотни комуникационни мрежи 5G, или мрежите от 5-то поколение, върху хората и върху другите живи същества.

Ще напомня, че мрежите от 1-во до 4-то поколение се появяваха регулярно през около 10 години: 1-во поколение през 1980, 2-ро поколение през 1990, 3-то поколение през 2000 и 4-то поколение през 2010. Докато се стигна до днешното 5-то поколение, което започна да се внедрява по-широко от 2018 година насам. И съответно раздели обществото и специалистите на две бурно спорещи и непримирими групи по въпроса за ползите и вредите на последното (и на бъдещото) поколение мрежи. Тези мрежи са все по-широколентови и с честоти до 40 гигахерца. Антените им, обаче, имат малък ефективен радиус на действие и трябва да са монтирани през 50 до 100 метра, и то главно в гъстонаселени места. И това предизвиква тревоги.

Споровете за тези мрежи се водят отдавна, но аз попаднах на темата до голяма степен случайно, когато преди два месеца проучвах смъртността от корона вируса в Европа. Ще започна с това, че има един много сигурен показател за смъртността от която и да е болест. Всъщност, това е единственият достоверен показател. И той е броят на доказано умрелите от болестта на глава от населението на дадена държава, или по-точно на един милион глави. Това е дроб, на която знаем числителя (броя умрели) и знаменателя (населението, разделено на 1 000 000). По този показател за корона вируса България стои удивително добре с показател 17. Това е 2,5 пъти по-добре от средното за света и 13 пъти по-добре от средното за Европа!

Ако обаче попитаме хейтърите български, те това не го знаят.

Не знаят, но бодро хейтят. Което е лошо не за нашето, а за тяхното здраве. Щото, който хейти, живее хем малко, хем мизерно. Но да се върнем на нашия анализ. Ако попитате 100 души у нас коя държава в Европа е пострадала най-много от корона вируса, ще получите най-различни отговори: Италия, Испания, Англия, а някои жертви на соросоидната пропаганда ще посочат даже Русия, която впрочем има прекрасен показател за смъртност (20), близък до българския (17). Някой умник може да посочи даже Белгия, което вече е доста по-близо до истината. Но едва ли и един на 1000 ще посочи най-поразената европейска държава – Сан Марино, с показател 1210 умрели на един милион, което е над 71 пъти (!) по-лош показател от българския. Тези 71 пъти са 7100%, за всеки, който обича процентите и знае какво означават те. Това число го препоръчвам на хейтърите от безбройните НПО-та, а и от една важна държавна институция, където явно им липсва математик в екипа. Дано прочетат тази статия и я разберат, макар че надали, както отговорила циганката на мъжа си, който в брачната нощ с надежда казал „Дано, Айше, пък да си девствена!“. Дано, дано, ама надали, отвърнала му тя. И познала.

Понеже не съм много силен в географията, като прочетох данните за Сан Марино

(тогава тези данни бяха даже 120 пъти по-лоши от българските), реших да видя къде беше тази държава. И като видях къде, видях и други неща. Още през декември 2018 година малката и много красива италианска държавица бодро рапортува, че се е покрила на 100% с 5-то поколение комуникационни мрежи. Съответно санмаринците вече могат да си командват дистанционно микровълновите печки без проблем, а също така да си джиткат електричките без шофьор. Което не знам как става и доколко им е полезно, предвид на това, че територията на страната е по-малка от един квадрат 8 на 8 километра и е доста скалиста. Е, имат си и Гран При в Сан Марино, но то се провежда в Италия.

За да довършим темата с най-поразените от коронавируса държави, ще изброим тези, в които има над 300 умрели на един милион от населението, като ги подредим по този показател: 1. Сан Марино, 2. Белгия, 3. Андора, 4. Испания, 5. Италия, 6. Обединеното кралство, 7. Франция, 8. Швеция (със стадния имунитет), 9. Нидерландия, 10. Ирландия. Веднага след тях са САЩ с малко под 300 умрели на един милион от населението. Горните данни са към 20 май и могат да претърпят промени. Но едва ли скоро първата десетка на държавите-жертви на короната ще се промени съществено. Дано този списък го погледнат и някои журналисти, анализатори и политици, щото днес е пълно с коментари за корона вируса, един от друг по-тъпи и некомпетентни.

Списъкът с държавите според жертвите на КОВИД-19 пандемията е важен, но още по-информативна ще бъде разбивката по географски райони, например по отделните щати на САЩ, по Северна и Южна Италия, по Северна и Южна Франция, по отделните германски провинции, по големите европейски градове, и по малките също. И е важно да се провери има ли и каква е корелацията между броя на смъртните случаи от пандемията и разпространението и гъстотата на високочестотните комуникационни мрежи (ВЧКМ). Това е научният подход към проблема. И към всеки друг проблем също. Другото е истерия и откровено малоумие. Често подкрепено със съответния брой сребърници.

Действително, от групата анализатори в подкрепа на безконтролното използване на ВЧКМ, често се чуват приказки, сякаш изречени от мисирките, толкова популярни напоследък. Един многократно повтарян псевдоаргумент е, че нямало доказателства, че ВЧКМ предизвикват заболяване от коронавирус. Действително, такова доказателство на този етап изглежда невероятно. Подобен аргумент е по схемата, вкарваща абсурд в някаква аргументация и после оборваща абсурда. Проблемът не е, дали ВЧКМ предизвикват болестта КОВИД-19. Проблемът е, дали ВЧКМ са неутрални по отношение на естествения имунитет на популацията, или го отслабват. Защото едва ли някой си мисли, че ВЧКМ усилват имунитета.

Друг смешен аргумент в подкрепа на ВЧКМ е, че съответното лъчение нямало било йонизиращо въздействие! Първо, всяко електромагнитно поле има някакъв (макар и често нищожен) йонизиращ ефект. И второ, ако ВЧКМ имаха съществено йонизиращо въздействие, те просто щяха да ни убият и нямаше как да го водим този приятен псевдо научен разговор. Толкова по въпроса за йонизацията.

Така нещата изглеждат ясни. Дали ВЧКМ са вредни и доколко, е въпрос на научен анализ и доказване. И е смешен първият аргумент, който наскоро прочетох в английските медии в подкрепа на тези мрежи. Същите медии, които не забелязаха 1500 изнасилени деца през 2007-2013 година в Телфорд, някои после убити, и по-точно изгорени живи, заедно с родителите си. По времето на вътрешната министърка Тириза. Тириза Мей, за който не е разбрал. Тя също не била разбрала. Та толкова за свободните английски медии, дето били свободни от векове, а нашите били на 111-то място. Има ли по-гнусно нещо от български хейтър, продал се за 30 долара? Може и да има, но не се сещам. Английските хейтъри поне не мразят родината си толкова, макар че раната Телфорд би трябвало вечно да гори душите им. И на децата им също, ако се решат някога да се размножат.

Та, според привържениците на ВЧКМ, самото обсъждане на въпроса за мрежите и коронавируса било „отвратително“ (disgusting). Просто не вярвах на очите си, като го прочетох. Доста елементарно и даже смешно излиза. Да се твърди, че Земята е плоска, било странно, но никой не се сърди на това странно мнение и то не е отвратително. Да се твърди, че корона вирусът са го донесли марсианците, също е странно, но пък знае ли човек? Но да има връзка между коронавируса, имунитета на човешката популация и ВЧКМ, било отвратително? И що така, бе джентълмени и джентълдами? Откога въпросите станаха отвратителни, щом отговорите не ви харесват? Или все така е било? Но ако там, на Запад, яко ви друса вирусът на лъжата, наречена политическа коректност, ние тук комунизма го проболедувахме с лъжите и терора му, та някакъв корона вирус ли ще ни уплаши?

Както многократно писахме, коронавирусът в Европа си отива и пикът му беше на 7 април

Доказват го експерименталните данни и математическите модели. За който не знае, „пик“ значи връх и той си беше точно тогава. Дали ще има втора вълна, дали тя ще ни залее, и дали ще ни удари астероид, дето НАСА го е изпуснала, или не ни е казала, за да не ни тревожи, предстои да видим. Бъдещето не се е състояло и то ще бъде такова, каквото го направим с нашите действия и бездействия.

А те включват и такива дивотии, като дали да си замърсим света с безсмислени високочестотни полета, които ще ни позволят да си включваме микровълновите печки и другите псевдо умни устройства в точно определени моменти. Все неща, които нямат и не могат да имат какъвто и да било смисъл за всеки, па били той или тя мисирки. А дали високочестотните електромагнитни полета карат вирусите да мутират, и в каква посока, и с каква скорост, също са научни въпроси. Както е научен въпрос, какъв е произходът на новия вирус. И не го казвам аз, а един Нобелов лауреат, дето навремето откри вируса на спина.

И за капак, като минем на 5-то и 6-то поколение мрежи, и като ни обърше опашката на някоя комета, и ги умножи тези мрежи по нула, тогава какво правим? Ми, ето какво. Имаше по времето на соца един свеж виц на тема, какво да правим при ядрена атака? Отговорът беше, че се покриваме с бял чаршаф и пълзим бавно към гробищата. Защо към гробищата е ясно, за да не задръстваме медицинската служба (да ви напомня нещо за короната?). Защо с бял чаршаф също е ясно, за да отбутваме радиацията. И накрая, защо пък бавно? Ми, за да не всяваме паника, затова. Комунизмът сигурно беше кретенски строй, но пък вицовете му бяха велики. Те двете неща са свързани.

И накрая, щом въпросите за 5-то поколение мрежите са такива, научни, трябва да им намерим научните отговори. И то бързо. Защото времето

за даване на тези отговори е съвсем предстоящо

Не само защото науката го изисква. А защото го искат хората, а те са доста изнервени напоследък. Изнервени са били те и през 1789, и през 1917 година, за който е чел и знае какво се е случило тогава. За който не е чел, напомням. Казано накратко, началниците, които през ония години не разбрали какво се случва, не успели да си оставят ДНК-то в следващата човешка популация и в днешната в частност. Още по-накратко, изтребили ги до крак. И правилно ги изтребили, щото били прости и историческото им време било изтекло, а те не разбрали. И главите им падали в кошовете под гилотините, а на всеки три дни кошовете ги сменяли. Щото главите ги изгризвали. Знае ли и един на 100 българи, че така е било? А един на 100 началници? Тя затова историята се повтаря по онова старо правило, един път като фарс, втори път като трагедия.

Отговори

Предстоящо е времето за даване на отговори и на още много други въпроси, които светът отскоро си задава. Като например, какво значи икономически растеж в условията на двоен растеж на дълговете? Какво значи всяко пеленаче в държавата ти да дължи по 100 000 евро още при раждането си, а като стане на годинка, вече да дължи по 110 000 евро? И така нататък. И какво значи икономически растеж в една физически изолирана система, каквато е Земята? И дали има смисъл да живеем 10 години по-дълго, ако този живот е в саксия? Защото живот във вид на растение с Алцхаймер е точно това?

Нека, прочие, още веднъж си спомним, че в годината 2020 от Рождението на Спасителя, България стои несравнимо по-добре от повечето си съседи и от уж великите западни държави както по броя на вирусните смърти, така и по количеството на вредоносните лъчения. И не изобщо по-добре, а несравнимо по-добре по тези фундаментални въпроси за смъртта и за смисъла на живота.