Н оември 1922 г., събрали се членовете на политбюро на болшевишката партия в Русия да заседават по неотложните въпроси на държавното развитие. Заседанието се проточило и решили да пийнат по чашка, две водка та да тръгнат обсъжданията по-добре. Започнал Бухарин да налива и когато стигнал до Ленин, той сложил длан на чашката и казал:
- На мен и Лев Давидович (Троцки) не сипвайте, че през октомври 1917 пак така веднъж се напихме, после съм се катерил на някакви столове и такива глупости съм приказвал, че и до ден днешен не можем да се оправим.

Ноември 1922 г., събрали се членовете на политбюро на болшевишката партия в Русия да заседават по неотложните въпроси на държавното развитие. Заседанието се проточило и решили да пийнат по чашка, две водка та да тръгнат обсъжданията по-добре. Започнал Бухарин да налива и когато стигнал до Ленин, той сложил длан на чашката и казал:
- На мен и Лев Давидович (Троцки) не сипвайте, че през октомври 1917 пак така веднъж се напихме, после съм се катерил на някакви столове и такива глупости съм приказвал, че и до ден днешен не можем да се оправим.

Веднага се сещам за този стар анекдот при новината, че ще си сменяме адреса в София през телефона. В тия пандемични времена е добре да се разширява дитигализацията, но трябва и да се мисли какви биха били последиците от това.

И така, услугата е започнала вече в район „Студентски“ и дори 400 души вече са се възползвали от нея. Какво представлява тя? В определен сайт на Столична община за адресна регистрация, след реклама колко е лесно и без чакане на гише, потребителят е отведен към услугата на приложение, с което между другото може да се вземат и стокови кредити. И оттук започва „веселата част“ - трябва да инсталираш приложението на мобилния си телефон и с номера на този телефон да влезеш в системата, където те чака.....познайте какво? Съобщаване на какви ли не лични данни, на всичко отгоре и изискване да си направиш селфи, за да се идентифицираш. Безспорно, това е голямо улеснение за чиновниците в общината, при които се сменя настоящия адрес. Щяло да улесни и наемателите, които по принцип трябва да отидат до съответния район със собственика на имота, който да декларира съгласие, че те могат да се регистрират в неговото жилище. Само е нужно да се изпрати имейл на собственика, след това той да потвърди съгласието си чрез въпросното приложение и хоп, готово.

И тук идват въпросите. Хубаво общинарите се стремят за облекчат услугите за гражданите, но така ли трябва да стане – с помощта на приложение за мобилните телефони, дето се използва и за да си купиш диван на кредит? Как са защитени личните данни в това почти неизвестно приложение? Освен за сигурността им, която всички знаем, че у нас е доста чувствителна тема, особено след като личните данни на 5 млн. души в НАП „изтекоха“ като бърза река и не се знае кой какво прави с тях, има и други въпроси. Как баба Пена, която е решила да пусне квартиранти в една от стаите в жилището си, ще даде по дигитален път своето съгласие? В Студентския град прилагат настанителни заповеди, а баба Пена договор за наем ли ще трябва да сканира и сложи в приложението или направо нотариалния акт за собственост? Защото до края на годината електронната смяна на адрес ще става и в други райони на София.

При нанасянето си в нова квартира една студентка казала: Хазяин, трябват ми 12 ключа за моите приятели. - Аз викам направо да монтирам въртяща се врата, отвърнал стопанинът.