0

Н аши етнолози са взели участие в международна лекция по кукерство и са популяризирали родните маски и танци пред ентусиасти от цял свят.

Това съобщи северноирландското издание „Ди Импаршъл Рипортър“, базирано в град Енискилън, където се е провела лекцията.

Над 50 фенове на маскарадните игри са се регистрирали на публичната лекция, финансирана от местна фондация, съсредоточена върху изучаването и популяризирането на кукерството и сходните му форми по света. На лекцията представители от различни страни са разказали за традиционните си маски и обичаи и са направени паралели в изработката и използваните материали между културни области, толкова отдалечени, колкото Северна Ирландия и България.

Същевременно стана ясно, че през януари Перник се готви да проведе Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ за пръв път от две години насам. След като през 2020 г. водната криза в града доведе до отмяната на събитието, а през 2021 г. то бе отменено заради пандемията, сега подготовката е в ход. Сурвакари, кукери, джамалари и бабугери ще дефилират в столицата на зимните маскарадни игри, но по необичаен за досегашните издания начин. Вместо в края на януари, както бе досега, “Сурва” ще се проведе в три последователни уикенда. Фестивалът ще започне на 13 януари с народния празник „Сурва”, който е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, а кукерските дефилета ще се състоят на 15-16 януари, 22-23 януари и 29-30 януари. На разположение в периметъра на дефилетата ще има пунктове за бързи антигенни тестове.

След две години суша чановете пак ще огласят Перник.

 След две години суша чановете пак ще огласят Перник.
impartialreporter.com