0

П ловдивският КАТ глоби шофьори от местна транспортна компания заради изгорелите им на ферибота край Корфу книжки.

Глобите не са солени - 34 лева, но унижението за пловдивските шофьори е голямо. Не стига, че са преживели кошмара през нощта, когато фериботът пламва като факла и едва са оцелели, а и КАТ ги глобява заради неопазеното свидетелство за управление на моторно превозно средство, се възмущават от транспортната компания.

Налагане

Глобите на българските шофьори, оцелели от огнения ад на ферибота в Йонийско море, са били наложени на 22 февруари. Тогава няколко шофьори са отишли на ул. „Напредък“, където се намира КАТ – Пловдив.

Оттам обяснили, че според процедурата са длъжни да съставят актове за това, че шофьорите не са опазили от изгубване личните си документи. Поне така е записано в акта на един от шофьорите. В огнения ад изгарят абсолютно всички негови лични вещи. От КАТ му предложили му да се върне обратно в Гърция, в района на пожара, за да извади оттам документ за инцидента. След това този документ трябвало да го представи пред българските органи на реда и глобата щяла да му бъде опростена. Тираджията обаче отказал да се връща обратно до района на Корфу, като предпочел да си плати глобата. От транспортната компания са обещали да възстановят парите за глобите на санкционираните водачи.

Отговор

От пресцентъра на ОД на МВР в Пловдив направиха уточнение по казуса с единия от глобените шофьори. "Засега само този шофьор е предупредил, че е потърпевш от пожара на ферибота и на него е съставен акт. Не е фигурирал в предоставения от МВнР списък с БГ граждани и е предприета процедура за потвърждение, след което ще му бъде отменен актът. Глоба по принцип се плаща след издаване на наказателно постановление, не на акт. Но в случая става дума за акт по Закона за българските документи за самоличност, който шофьорът е платил веднага, и парите ще бъдат възстановени."

По неофициална информация мъжът е платил и таксата за ново СУМПС. Тя също ще му бъде възстановена, обещаха от МВР.