0

53 плажа в бургаска област остават и този сезон без стопани. Това са неатрактивни ивици, за които няма кандидати. Те обаче са не по-малко посещавани от туристите и невъзможността да се обезпечат със спасители подлага на риск плажуващите. Отпуснатите от държавата средства са достатъчни само за десет от безстопанствените плажове, за да се осигури водно-спасителната дейност.

„За 10 от най-посещаваните неохраняеми пясъчни ивици са осигурени средства за спасители за периода от 1 август до края на септември. За два от плажовете - градския в Царево и в Черноморец, водното спасяване чрез пряко договаряне ще е осигурено от 1 юли до 15 септември“, заяви областният управител на Бургас Стойко Танков.

На всички останали безстопанствени ивици областната администрация ще постави табели, които ще предупреждават че плажовете са неохраняеми зони.

„Проблемът с тези неохраняеми плажове е сериозен. Нужни са законодателни промени, за да може да преминат към общините, които най-добре знаят как да осигурят спасители, още повече, че те получават и средства от концесиите“, коментира областният управител.

Бургаска областна управа вече е обявила обществената поръчка за водноспасителната дейност на десет от ивиците и в момента се очакват оферти от кандидати. Крайният срок за подаването на документи е 10-ти юли, а осигурените от държавата спасители трябва да бъдат на постовете си в първия ден на август. От БЧК отново предупреждават туристите, които посещават неохраняемите плажове, да бъдат особено внимателни.