0

Н ад 4 лева ще струва кубик вода в някои градове в страната през следващите няколко години. Това е записано в петгодишните бизнес планове на ВиК дружествата в Търговище, Добрич, Плевен, Шумен, Стара Загора и други. Причината за исканото увеличение е рязкото поскъпване на тока на свободния пазар. 

От предложените цени става ясно, че през следващите години увеличението ще е между 4 и 50%. Бизнес плановете предстои да бъдат съгласувани с ВиК асоциациите, след което ще бъдат внесени за одобрение в КЕВР, обясниха от държавния ВиК холдинг за в. „Телеграф“. Новите цени ще влязат в сила, след като бъдат одобрени и за отделните водни оператори ще са в сила по различно време. 

Драстично увеличение на цените още тази година планират в Търговище. В момента хората в града плащат по 3,16 лв. за кубик питейна вода с ДДС, а предложението е тя да стане 4,37 лева, което е увеличение с 38,4%. До 2026 г. цената трябва да стигне 5,016 лв /куб. м, става ясно от бизнес плана на дружеството. В Добрич, където водата се добива с помпи и се ползва скъп ток, се предлага цената на водата да скочи от 3,01 лева на 4,349 лв./куб. м, което е увеличение с 44,5%. На петата година от бизнес плана пък ще стигне 4,9824 лв. ВиК-Плевен е предложило поскъпване на услугите за доставка, отвеждане и пречистване от 2,95 лв. на  4,08 лв. или увеличението е с 38,53%. ВиК операторът в Стара Загора също е предложил вече актуализацията на проекта за цени през следващите 5 години. За тази  година увеличението е с 37,8% до 4,15 лева за кубик. 

Често изтекъл срок за метрологична проверка на водомера е виновен за високите сметки за вода.

 Често изтекъл срок за метрологична проверка на водомера е виновен за високите сметки за вода.
Телеграф

3,40 лева струва кубик вода за жителите на Шумен. През есента на миналата година заради поскъпването на тока водното дружество се опита да вдигне с 26% цената ВиК услугата и тя да стане 4,30 лева на кубик. След недоволство на жителите в социалните мрежи още същия ден се отказаха от повишението. В бизнес плана на ВиК-Шумен обаче се предвижда през 2022 година цената на водата да достигне ниво от 4,60 лева за кубически метър, а през 2026 г. - 6,47 лева.  Загубите на вода от тръбите на дружеството надхвърлят 80 процента, а от ВиК са си поставили „амбициозен“ план за следващите пет години - да ги намали с 3%. От началото на 2021 година варненци плащат 3,25 лв., като в тази сума влизат доставка, отвеждане и пречистване. Сега водопреносното дружество е поискало увеличаване цената на услугата, защото разходите за електричество при изпомпването на водата се увеличават. 

Ако КЕВР приеме предложението на ВиК-Варна, варненци ще плащат през 2022 г. за кубик вода по 3,80 лв., а до 2026 година планират за услугата да се плащат 4,49 лв.

Поскъпването на водопроводните тръби и строителни материали също натискат цената на водата нагоре.

 Поскъпването на водопроводните тръби и строителни материали също натискат цената на водата нагоре.
Телеграф

Дружеството има планирани инвестиции в размер на 28,5 млн. лева. 58% от тях са предназначени за подобряване на услугата по водоснабдяване и 16% - за канализация. Ще бъде инвестирано и в пречистването на водите, и в поставянето на нови водомери. Загубата на вода в мрежата е 63,5%, като целта до 2023 година е да се свалят до 57,5%. 

От 2 години ВиК-Варна работи по проект за 138,4 млн. лева, който трябва до края на 2023 година да сложи край на проблемите с водоснабдяването и канализацията в селата, както и курортите. Единственото ВиК дружество, което не е засегнато от скока на тока, е „Софийска вода”. От компанията не са предложили увеличение през тази година.  Причината е, че дружеството произвежда електроенергия от газ, получаван при пречистване на отпадните води на София в Пречиствателната станция в Кубратово. Със зеления ток покриват нуждите си и дори им остава да продават от него. В момента софиянци плащат 2,93 лева на кубик с ДДС. Заложените цени за 2022 г. в бизнес плановете на водните дружества са определени на базата на последните шест месеца за 2021 г., обясниха от българския ВиК холдинг. Работи се за минимизиране на загубите на вода. Част от решението са проектите по ОПОС, които ВиК дружествата разработват за подмяна на водопреносната мрежа. 

Поскъпването на водата скоро ще спре нейното източване и прахосване.

 Поскъпването на водата скоро ще спре нейното източване и прахосване.
Телеграф

ВиК дружествата са в процес на получаване на компенсациите за 2021 г. Срокът е до 31 март 2022 г. Държавата ще покрие разликата между утвърдената цена в бизнес-плановете от КЕВР за електроенергия и реално платената сума по фактури, обясниха от ВиК холдинга.  Ще се направят и точните разчети за компенсациите, които ще бъдат изплатени на ВиК дружествата за първото тримесечие на 2022 г. до края на май тази година. През февруари Министерският съвет отпусна 61 млн. лева за ВиК сектора за покриване на натрупаните плащания по фактури за 2021 г. с рекордно високи цени на електроенергията. С решение на правителството от март 2022 г. същата мярка за компенсиране на непредвидените разходи на дружествата ще бъде приложена за първото тримесечие на 2022 г. 

Министерството на регионалното развитие и благоустройството разработва нов Закон за ВиК, в който има идея да се въведе двустепенна тарифа за услугата. С нея се предвижда по-ниска цена за потреблението до 3 куб. м вода на човек, с които биха удовлетворили минималните нужди на домакинствата. Идеята е потреблението над това количество да бъде на по-висока цена. Тя бе взаимствана от практиката в Израел. Омбудсманът Диана Ковачева обърна внимание, че най-много граждани се жалват от лошото качество и високата цена на водата. Според нея липсва процедура за прилагане на по-ниска цена на водата, когато тя не отговаря на нормативните изисквания за качество. 

 Диана Ковачева поиска ВиК дружествата да не могат да калкулират в цената на услугата повече от 25% от общите загуби на вода. Тя посочи, че  лошото състояние на инфраструктурата на вода е една от основните причини за въвеждане на режим в стотици населени места в страната.

По темата работиха: Таня Киркова, Ива Димитрова, Добромир Радушев, Христо Христов, Иван Първанов