0

100-процентово увеичение на цената на картофите очакват производителите. Причината за драстичното увеличение е поскъпването на торовете.

Освен това, по-високи са цените и на препаратите и горивата. Разходите вече са непосилни за всеки картофопроизводител, съобщи в ефира на БНТ председателят на браншовата организация на производителите на растението Тодор Джиков.

“Открито заявяваме, че едва ли ще можем да си позволим да завършим годината, тепърва започват още по-сериозни разходи. Апелирам към МЗ, МС, министерство на финансите да направим всичко необходимо, за да спасим производителите от фалит, обясни той. Според него, над 50% от производителите няма да могат да покрият разходите си.

Единственият начин да се защитим са протестите, допълни той. Апелираме и към българските мениджъри на вериги да ни подкрепят и да избират български картофопроизводители като доставчици”, заяви той.

“Днес разбрахме, че догодина вече няма да участваме като картофопроизводители в обвързана подкрепа за европейски субсидии, така че очакваме помощ. За нас от 300 до 400 лв на декар трябва да е подкрепата. Говоря за истинските производители”, поясни Джиков.