0

Е вропейският съюз спря преминаването на превозни средства, регистрирани в Руската федерация и Беларус, през територията му. Това съобщиха от пресслужбата на Федералната митническа служба (FCS) на Русия, цитирани от ТАСС.

Това е част от петия пакет санкции. От FCS съобщиха още, че митническите служби на страните от ЕС, които граничат с Русия и Беларус, са спрели допускането на превозни средства.

Новите санкции засегнаха забраната за автомобилен товарен транспорт в ЕС, включително транзит. Сега международни превозни средства с руски и беларуски регистрационни номера няма да могат да придвижват стоки през територията на страните от ЕС.

Според агенцията, докато тези ограничения не важат за автомобилния транспорт, който доставя медицински, фармацевтични, хранителни и селскостопански продукти, включително пшеница, енергия, цветни метали и торове. Остава отворен и коридорът за хуманитарни цели, съобщиха от пресслужбата. Засега транзитът до Калининградска област също се запазва, но само за превозни средства, които са регистрирани в Руската федерация.