0

С чествания в цялата страна ще бъде отбелязан Националният празник 3 март.

На този ден е подписан Санстефанският мирен договор, който слага край на Руско-турската война и ознаменува Освобождението на България.

По случай 145 години от Освобождението премиерът Гълъб Донев ще участва в тържественото честване на връх Шипка. Министър-председателят ще приеме почетния караул, след което ще присъства на заупокойната молитва в памет на загиналите войни, която ще бъде отслужена от Великотърновския митрополит Григорий. Донев ще отправи приветствие и ще участва в ритуала по полагане на венци и цветя пред Паметника на свободата.

По традиция пред паметника на Незнайния воин в София ще бъде издигнат националният трибагреник. В официалната церемония ще участват президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, които ще отдадат почит на на загиналите за свободата на България. Формирования на Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър ще се включат в честванията в столицата. По време на церемонията, при изпълнение на химна, ще бъде произведен салют от двадесет артилерийски залпа.

Централната част на София ще бъде затворена за автомобили. За гарантиране на сигурността на жителите и гостите на столицата се въвеждат извънредни мерки, като гражданите ще имат достъп през пунктовете за проверка, организирани при ул. „Раковски“ и ул. „Оборище“, както и при южната страна на храм-паметника „Свети Александър Невски“. Церемонията по издигането на Националния флаг ще започне в 11:00 часа.

Час по-късно пред сградата на президентството ще се състои тържествена смяна на гвардейския караул.

Кулминацията на честванията по случай Националния празник ще е пред Народното събрание, където ще се проведе заря-проверка в 18:00 часа.

Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово. В церемонията ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част. Командващ на тържествената заря-проверка ще бъде бригаден генерал Пламен Йорданов – началник на щаба на Сухопътните войски.

В строя ще бъдат знамената светини, символ на най-възвишените традиции и добродетели на българското воинство, напомнящи за героичния подвиг на Българската армия: Самарско знаме, Щандарт на 1-ви конен полк, Знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-и пехотен Ломски полк, Знаме на 13-и пехотен Рилски полк, Знаме на 25-и пехотен Драгомански полк, Знаме на 30-и пехотен Шейновски полк и Знаме на 6-и пехотен Търновски полк.

По-късно Румен Радев ще бъде домакин на традиционния официален прием по случай Националния празник в Централния военен клуб в София.