0

М ежду 4 и 5 бона месечна заплата обещава американска компания, която отскоро е на българския трудов пазар, видя „Телеграф“ в интернет трудова борса.

Възнаграждението е за шеф на екип, който се занимава с разузнаване в мрежата на публикации, свързани предимно с икономиката.  

От вкъщи 

За по-ниски позиции пък месечните заплати са между 2600 и 3800 лв., става ясно от обявите.

От описаните параметри става ясно, че основно задължение на служителите е да следят за фалшиви новини, включително да проверяват и контактуват с журналисти, когато става дума за информация относно бизнес канали.

Наетите могат да си вършат работата от телефона в която точка на света искат. Изисква се английски, но най- високото възнаграждение към този момент е обявено за хора, които владеят нидерландски. 

Според експерти на трудовия пазар работодателят се надява да наеме български младежи, които са завършили в Нидерландия, където висшето образование е най-евтино в Западна Европа, и да им плащат почти половината от заплатата, която биха давали в Нидерландия.

Източници на „Телеграф“ коментираха, че в Ниската земя за подобен тип дейност заплатата е около 3 хил. евро. 

Бягат 

В България е все по-трудно да се намери евтина работна ръка, оплакват се работодатели.

Пловдивско издание съобщи, че  работник отказал заплата от 1700 лв. и поискал минимум 2 хил. лв. за работа на смени, без да е необходима квалификация.

Собственици на ферми разказаха, че дават същата заплата за овчар с всички осигуровки, но това не им гарантира, че имат сигурен работник.

Всички бягат на Запад, защото там получават много повече от това, което ще платим тук, каза Веселина Ралчева, която притежава розоварна. 

Статистика 

поред Националния статистически институт най-високата средна работна заплата за второто тримесечие в страната е в София град, където стига 2373 лв.

Хасково удря дъното с 1163 лв. 1365 лв. е в Бургас, 1490 лв. в Пловдив, в Разград 1340 лв.

В Северозапада Враца е с най-високото възнаграждение, което възлиза на 1570 лв.