0

Е дна серия от 12 пощенски марки е трябвало да отбележи обявяването на независимостта на България през 1908 г., но се е появила три години по-късно.

В Княжеството и преди това са се печатали марки и те се продават на сравнително ниски цени в аукционите, защото са в голям тираж.

Така наречените сантими били отпечатани в Санкт Петербург, на тях е изобразен лъв с корона. "Царска поща" е вторият тираж с така наречения малък лев, следван от трета партида, която е в обращение до 1896 г.

От тези тиражи се появяват марки в търгове и аукциони, като цената е много различна, тъй като са отпечатани на тънка и по-плътна хартия и тя е от 50 лв. до над 3000 лв. за сет от няколко марки. 

Уникат

Марките, посветени на независимостта, които се появяват през 1911 г. са отпечатани със сложен печат – металгравюра. Те стигат до пощенските гишета, непосредствено преди да удари звънецът на Петото велико народно събрание, което променя Търновската конституция, като заменя Княжество с Царство България.

В този тираж най-известната марка, мечта на всеки колекционери е „Обърнатата конница“.

От нея има само 30 бройки, като у нас са известни само пет от тях, а останалите са пръснати по света. На пощенския знак е картина на Ярослав Вешин, изобразяваща цар Фердинанд и синовете му на коне.

Ценна е заради дефекта - фигурите са отпечатани с главата надолу. Марката е отпечатана на листа от по 100 пощенски марки. Един от тях се е разместил и е бил подаден обратно.

Така марките от този лист са уникат. Цената е също като за уникат – между 60 000 и 80 000 лв.

Сетове от обикновените „Царска поща“ и „Обърнатата конница“ без дефекти се търгуват на цени от 100 лв. до над 3000 лв. в зависимост от броя, състоянието и други подробности, които познавачите оценяват.

Орден

Орденът „За храброст“ е най-почитаният Български орден, вторият по старшинство в Царство България.

Той е учреден с указ на княз Александър Батенберг на 1 януари 1880 година.

Медали от най-ниската четвърта степен могат да се открият в аукционите на цени дори и под 100 лв.

Обикновено обаче това са реплики. Най-разпространен сред антиквари и колекционери е орденът с мечове на бял или червен фон.

По-високите степени – с брилянти и мъртвешки глави, са връчвани на императори и държавни глави.

Показаха оригинална снимка  на Фердинанд и Мария-Луиза 

ЖАНЕТА ЙОРДАНОВА 

Оригинална фотография на княз Фердинанд и Мария-Луиза показаха на изложба в Русе, посветена на 114-годишнината от обявяването на Независимостта на България.

Снимката е фонда на Регионалната библиотека „Любен Каравелов“, където са подредени около 60 малко известни документа, свързани с важната историческа дата.

Няма данни как е попаднала фотографията в културния институт, но най-вероятно е дарение от някого в миналото. Датирана около 1891 г., каза библиографът Ренета Константинова.

Сред експонатите е и пощенска картичка с лика на Фердинанд. Издание е на Д. Вариано & Со – Русе.

Изпратена е от Разград около 1912 г. и с нея се честити настъпването на Новата година.

За картичката също не се знае как е попаднала във фонда на библиотеката.