0

„В наши дни жените искат да забременяват във все по-късна възраст. Това се случва след 35, а все по-често виждаме вече и жени, които искат да забременеят след 40-годишна възраст – когато са се реализирали професионално“. Това разказа акушер-гинекологът и репродуктиквен специалист д-р Даниел Ставрев по време на лекцията „Искам бебе. Всичко за зачеването“, част от първото целодневно събитие на „Ох, на мама!“ за бременни и родители.

Д-р Ставрев е част от екипа на УСБАЛАГ "Селена" в Пловдив. Професионалните му интереси са насочени към репродуктивното здраве и оперативната гинекология. Комбинацията от професионални качества и лично отношение към пациентките, прави д-р Ставрев един от най-търсените млади специалисти в страната. Част от многобройните му специализации са тези в IRCAD,Франция, ISSA International, Верона и в ESGE.

д-р Даниел Ставрев бе сред лекторите на събитието на "Ох, на мама".

 д-р Даниел Ставрев бе сред лекторите на събитието на "Ох, на мама".
Юлиян Христов

По време на участието си на събитието, той сподели някои много важни промени, които една дама трябва да направи, след като вземе решение с партньора си за увеличаване на семейството.

Фолиевата киселина

„Всички сме чували, че трябва да започне приемът на фолиева киселина. Това е хранителна добавка, изключително важна, която помага за развитието на нервната система и невралната тръба на бъдещите деца. Приемът на фолиева киселина обикновено трябва да бъде по 400 микрограма – това е съвсем малка доза и повечето бременни жени я приемат.

Има някои състояния обаче, които изискват приемът на фолиевата киселина да бъде завишен до над 10 пъти – 5 милиграма. Това се случва в семейства, в които има бременности, които са прекъснати поради неналичие на неврална тръба или в такива, в които има хронични заболявания, при които се приемат кортикостероиди, има епилепсия в семейството и др.“, сподели д-р Ставрев.

Юлиян Христов

„И все пак – не се притеснявайте, ако сте разбрала, че сте бременна, а не сте приемала фолиева киселина. Няма нищо притеснително, просто трябва да започнете да я приемате“, допълни той

Тютюнопушенето

„Все по-често се случва в кабинета да идват бременни жени, които казват, че пушат, но не могат да спрат. Оправданието „не мога“ е много странно, защото все пак говорим за нашето бъдещо дете. Това, което съветвам жените, е да спрат да пушат, защото тютюнопушенето е категорично доказано, че е вредно – води до преждевременно раждане, мъртво раждане, аборти. Дори 2-3 цигари на ден не са малко“, обяснява специалистът.

Емоции от Събитието на „Ох, на мама!“ за бременни и родители! (ВИДЕО и СНИМКИ)

И още – какви стъпки трябва да се предприемат, ако жената е подготвила тялото си за бременност, но двете чертички все още не са факт – вижте във видеото

Събитието на „Ох, на мама!“ за бременни и родители се осъществи с подкрепата и доверието на генералните спонсори УСБАЛАГ "Селена" , ТБ "Селена целс" и верига хипермаркети Kaufland, както на Дентална клиника Петър Дучев Kids, компанията за дермокозметика Laboratorios BABÉ, групата от фармацевтични компании Valentis, управляващото фондове дружество ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, марката производител на бебешки колички и продукти "Mutsy“.