0

Б ащите трябва да са се осигурявали една година предварително за общо заболяване и майчинство, за да получат право на два месеца отпуск за отглеждане на дете до 8 години. По принцип те ползват отпуск и 15 календарни дни след раждането на бебето. Ако обаче са се възползвали от правото в периода между 6 месеца до 1 година и между 1 и 2 години, двата месеца платен отпуск не се отпускат, обясниха от Националния осигурителен институт. 

Казус

Отпускът се дава само със съгласието на майката или осиновителката, както и ако тя се разболее или почине. Според нормативната уредба бащата може да ползва правото във всеки удобен момент, но със задължението да се е осигурявал за майчински една година предварително. Това обаче реално намалява възможността да се реагира при възникнала спешна необходимост. В случай че  родителят не се е осигурявал за общия риск, ще се наложи да търси други варианти за отглеждане на детето. Освен това отпускът може да се ползва наведнъж или на части, но е задължително да се уведоми работодателят 10 дни предварително. 

Лингвистика

В латинския език, а това се е пренесло в западните езици, има разграничение в термина за родителство - maternity за майчинство, за бащинство – paternity. В нашето законодателство обаче съществува само формулировката „майчинство“. Осигуровката за общо заболяване и майчинство, всъщност покрива общия риск, като се набляга на заболяването. Оказва се, обаче, че и бащите плащат за майчинство, макар че може никога да не се наложи да ползват двумесечния отпуск. Въвеждането на този четвърти вид отпуск за бащите в националното законодателство е заради европейската директива, която насърчава равновесието между професионалния и личния живот на родителите и лицата, полагащи грижи. Макар и само за два месеца, идеята на този вид отпуск е да доведе до балансираното участие на родителите при отглеждането и възпитанието на детето в семейна среда.