0

18-годишният ученик Адриан Антонов е видял пресичащите столичния бул. „Сливница“ от поне 266 метра. Това сочат данните на автотехническата експертиза, която беше представена пред Софийския градски съд в сряда. На това разстояние е бил автомобилът му „Форд Ка“, когато 23-годишният Явор Стоянов и 24-годишната му приятелка Ана-Мария Малчева са тръгнали да пресичат.

Данните сочат още, че е достигнал пешеходците само за няколко секунди. Не е натиснал дори спирачки да намали скоростта, която е била 102 км/ч.

Неадекватен

При сблъсъка тялото на Ани излита над автомобила и пада зад него, той продължава движението си още 300 метра, като върху предния му капак остава тялото на Явор. Спира се при удар в уличен стълб, отново без да има употреба на спирачките. След сблъсъка Адриан излиза напълно невредим от колата и започва да пита притеклите се на помощ очевидци на касапницата какво се е случило. Това става ясно от показанията на няколко свидетели, които са категорични, че младежът е бил напълно неадекватен.

Заслепен

Двете жертви са пресичали булеварда на пешеходна пътека на 8 май 15 минути след полунощ. Според свидетели не е имало никакво движение, минал е единствено един „Фолксваген Голф“, който се е движел в посока от центъра към жк „Люлин“. Адвокатът на Адриан Димитър Марковски обаче твърди, че е бил заслепен от идващ насреща му джип БМВ Х5, както и че на видимостта му е попречено от идващия перпендикулярно "Нисан Кашкай", управляван от свидетеля Благовест Петканов. Адвокатът изтъкна още, че Адриан е музикант, ходи редовно на църква и свири в църковния хор. Не е имал никакви нарушения и противообществени прояви досега. Единственото му прегрешение е, че си е позволил действително да кара с превишена скорост в градски условия. Съдействал е на следствените органи и доброволно е дал кръвна проба, въпреки че резултатите от полевите му тестове за алкохол и наркотици са отрицателни, и не е бил длъжен да се подлага на допълнителни изследвания.

По-смирен

Според съда обаче Адриан е имал от по-малко от три месеца свидетелство за управление и би следвало да е далеч по-внимателен и предпазлив. „Практически обвиняемият е нямал опит, но въпреки това е предприел движение с изключително висока за градски условия скорост“, мотивира се съдия Николай Младенов. Участието му в църковния хор пък според магистрата би следвало да прави обвиняемия още по-смирен и зачитащ правата на другите. Независимо от добрите характеристични данни и липсата на други провинения съдът определи постоянен арест за джигита. В последните си думи Адриан изрази съжаление и изказа съболезнования на близките на жертвите.

Протести

От пост във Фейсбук пък стана ясно, че майката на Ани се е чула по телефона с нея минути преди инцидента. Десислава Малчева призова през социалните мрежи протестите да не спират, за да се постигне промяна в Закона за движение по пътищата. Жителите на столичния квартал „Света Троица“ излизат всяка вечер и блокират булевардите „Сливница“ и „Константин Величков“. Хората настояват за повече контрол, поставяне на стационарна камера за скорост и където има възможност, ограничители и легнали полицаи. Съседи на двете жертви разказаха пред „Телеграф“, че двамата живеят заедно в блока, който по зла ирония на съдбата е непосредствено до лобното им място. Преди това жилището било ползвано от родителите на Явор. Сестрата на Ани - Марина, която живее във Франция, пък разказа, че двамата се познавали още от деца, когато заедно посещавали уроци по народни танци. По време на пандемията сестра й, която също живеела във Франция, се върнала в България и заживяла заедно с Явор. Двамата имали намерение да сключат брак, като 24-годишното момиче скоро очаквало предложение от любимия си.