0

В ръщаме фабриките за преработка на конопени растения от Румъния в България. Това заяви пред “Телеграф” Ервин Иванов, шеф на Асоциацията на производители и преработватели на конопени растения, след като на първо четене депутатите от комисията по земеделие в НС дадоха зелена улица на проектозакона за преработка на индустриален коноп. 

Един процент 

Гласувахме да се разреши отглеждането на коноп с активно вещество тетрахидроканабинол -ТХК до 1%, коментира пред “Телеграф” един от вносителите - Албена Симеонова.

Ако и парламентът гласува промяната, означава, че ще спираме заплахата от затвор и за земеделците, които отглеждат, и за преработвателите, каза тя.

Припомняме, че в България законно е отглеждането със съдържание на ТХК до 0,2%,  като над това количество  производителите са наказателно преследвани.

Затвор грози и тези, които правят тухли, пелети, чували, хартия, защото текстове ги квалифицират като наркотични вещества. Това е една от причините да преместя фабриката в Букурещ, каза Ервин Иванов.

Той допълни, че познава десетки хора, които са изнесли бизнесите си в  Македония, Гърция, Румъния, Австрия и дори Великобритания, за да не бъдат третирани като престъпници. 

Традиционно 

Албена Симеонова допълни, че отглеждането на индустриален коноп е традиционно за страната ни.

В близкото минало сме произвеждали чували, въжета, платна, а в земеделието се използва като естествен защитник срещу вредители на житните растения. Растението не изисква поливане, нито пестициди, поглъща въглероден двуокис.

ЕС дава субсидии на земеделците, които го отглеждат, когато става дума за съдържание на ТХК до 0,3%, допълни депутатът.

Симеонова и Иванов обясниха, че предложението до 1% ТХК у нас е наложително, тъй като почвите и климатът тук са благоприятни за конопа и при добра година етеричното масло  е по-високо, което може да постави под наказателна угроза земеделците.

Чехия и Франция също са с до 1%, каза Иванов.  

Той увери, че веднага ще започне производство  на пелети, които ще са с 30% по-евтини от пазарните цени.