0

К лиентите, избрали да пазаруват билети за влака през интернет, са отрязани от достъпа до ключова отстъпка, сигнализираха засегнати в „Телеграф“. В конкретния случай пътничка закупила три билета за влака София – Бургас през мобилния си телефон. Съгласно условията на БДЖ при малки групи от 3 до 6 човека се ползват намаления. „Един билет трябваше да бъде 16.30 лв., но вместо това ни взеха по 19.20 лв. Системата за закупуване на онлайн билети не отчете, че пътниците са в малка група, въпреки че билетите са взети от един и същ профил“, оплака се летовничката.

Условия

„Телеграф“ се свърза с единствения у нас жп пътнически превозвач, а оттам обясниха, че в случая не става дума за грешка. Оказва се, че онлайн системата за продажба на билети не предлага тази отстъпка. Тя може да се използва само при закупуване на билет на една от стотиците каси на БДЖ в страната. Според превозвача в Общите условия за превоз на пътници е описано изрично кои тарифни оферти се предлагат онлайн, освен на каса.

Оферти

„Има оферти, които не са приложими за онлайн билетоиздаване. Тези оферти за пътувания на групи са с друг тип предназначение. Те по-скоро са насочени към клиенти, които осъществяват кратки пътувания с цел туризъм, когато билетите се купуват непосредствено преди пътуването, или планирани екскурзионни пътувания на големи групи, които се заявяват предварително под друга форма“, казаха за „Телеграф“ от БДЖ. Оттам допълниха и че в конкретния случай през онлайн системата пътниците са можели да получат оферти дори по-изгодни от офертата за пътуване на малка група. Като пример оттам дадоха офертата за „отиване и връщане“, която дава 20% намаление на всички в групата.

Ограничения

Освен намаленията при малки и големи групи системата не обхваща оферти за резервация на място при пътуване с безплатни документи, таксуване на домашен любимец (куче) или велосипеди, абонаментни и железопътни карти, както и кредитни пътувания. В условията може да се намери и информация за всички намаления срещу представен документ. От БДЖ увериха, че правят всичко възможно онлайн системата им непрекъснато да подобрява и увеличава своите функционалности.