0

С тотици жители отодиха на пл. „Александър Батенберг“, за да предадат събраните от тях пластмасови капачки, шишета и алуминиеви кенчета и по този начин да подкрепят инициативата „Капачки за бъдеще“. Целта на 12-ото й издание в София е да се съберат пари за закупуването на петата детска линейка, която ще бъде дарена на Стара Загора. „Направихме първата вноска за неонаталната линейка. Целта е да съберем средствата, за да може юни да е готова и през юли-август да спасява деца“, каза пред „Телеграф“ съоснователят Лазар Радков. Той посочи, че до момента такава са дарили на Пловдив, Плевен, Русе и София, като сега предстои с такава да се сдобие и Градът на липите.

Дарители

Дошлите да дарят събраните количества ценна суровина получаваха грамота, а от партньорската организация „Гората.бг“ се сдобиваха и с лавандула. Сред дарителите беше и столичният район „Искър“, който пристигна с камион на площада и предаде над 150 кг капачки. Те са събрани през последните 5 месеца в металното сърце, поставено до сградата на Културния дом „Искър“. В неделя се предаваха капачки и в Ботевград, Пазарджик и Дупница. В събота това се случи в други 13 града, като в Перник бяха събрани за рециклиране 3270 кг капачки и 251 кг кенчета, а в Сливен 1700 кг капачки и 520 кг кенчета.

Цел

Лазар Радков сподели, че търсят нови цели, за да продължат мисията си. „Помогнали сме на над 45 града в страната – болници. Кувьозите спасиха хиляди детски животи, линейките – стотици животи, и това е благодарение на всички тези хора, които помагат, събиращи капачки и кенчета, в София и Пловдив – бутилки“, каза той и благодари на доброволците, които помагат за събирането и предаването им. Радков сподели, че кампанията им вече е на плато, но според него това е нормално и донякъде се дължи и на капачките, които са прикрепени към бутилките. „Нашата цел е не да събираме всичките капачки на света, а да стимулираме хората да мислят, да помагат, да са солидарни и да възпитаваме ценности“, коментира той и добави, че е важно да се обединяваме около смислени каузи – почистване на замърсени места, акции по кръводаряване, ремонт на детски площадки, а самият Радков финансира обучението на деца по първа долекарска помощ, които се реализират между кампаниите по събиране на капачки.