0

Г-н Коцев, вчера разкрихте, че е задържан палестинец, роден в Ливан и симпатизиращ на ИДИЛ, който призовавал за свещена война срещу израелци и американци във видеоклипове. Къде ги е публикувал?

Операцията е по сигнал на ДАНС и не мога да разкривам повече подробности от разследването. Що се отнася до клиповете, те са публикувани в социалните мрежи. Предвид фактите решихме да проведем специална тактическа операция след протестните действия на палестинците в София. Въпросният гражданин беше задържан на територията на столицата в дома му. При задържането беше сам. Мъжът е с боен опит, участвал е във военни действия.

Прави впечатление, че акциите на МВР зачестяват в последно време. Почти не минава ден, без да има такава. В коя посока са най-вече - по линия на сигнали за купен вот, битова престъпност?

Ние сме призвани да се грижим за сигурността и обществения ред на гражданите. Следим постоянно криминогенната обстановка в цялата страна и можем да твърдим, че до настоящия момент, съпоставимо с данните от миналата година, имаме изключително добри резултати. Отчитаме с около 3% спад на регистрираните престъпления и с около 3,5% завишение на разкритите. Включвам тук и убийства, изнасилвания, грабежи. При това, което тормози най-много хората – кражбите, също бележим добри резултати.

Акции срещу наркотиците се провеждат почти всяка седмица.

 Акции срещу наркотиците се провеждат почти всяка седмица.
МВР

Има ли завишение на кражбите?

Не. Почти по всички линии има контрол и спад в дела на регистрираните престъпления.

Къде в България се извършват най-много престъпления?

В големите градове, където се създават условия за анонимност. Там регистрираме ръст на престъпленията, но не бих казал, че в определени райони има пик. Затова нека не стресираме хората.

Питам ви, защото почти всяка седмица в някое село са бити или направо убивани възрастни хора, а кметските наместници искат повече полиция. Има ли скок на такива молби?

Нашите изисквания към колегите са да работят в тясно взаимодействие с местната власт, с училищните ръководства, за да се решават проблемите в малките населени места. Това е един от приоритетите, на които много държим. В това направление можем да постигнем резултат само ако работим в партньорство с хората, за да получаваме обратна информация за нарушения, престъпления и да реагираме адекватно и бързо. Идеята е да се действа превантивно. Стремим се да наложим проактивния подход, а не реактивния. Това означава да действаме, преди да са настъпили вредни и опасни последици, а не след това да гоним събитията.

При кой вид престъпление има завишаване на случаите?

При случаите на домашно насилие. За съжаление агресията и насилието в домовете на хората, в интимните контакти, преобладава като ръст към настоящия момент. Затова и усилията ни са концентрирани върху превенцията на този вид посегателства. От началото на годината има ръст на образуваните досъдебни производства с над 20%. Това са обезпокоителни показатели. Имаме сериозен ръст и на тежките пътнотранспортни произшествия.

МВР

Прави ли ви впечатление, че жертвите на домашно насилие много често оттеглят показанията си срещу агресора, което води до връзване на ръцете на МВР и прокуратурата?

Намирам проблема на друга плоскост. По-скоро трябва да се повиши доверието на гражданите в институциите, тъй като напоследък лично аз откривам, че има едно отчуждение. То донякъде се дължи на обстоятелството, че недостатъчно се реагира на гражданите на всякакво ниво. Може би това е и една от причините, за да се появят едни самозвани герои, които дразнят обществото и провокират засилено внимание.

Може ли да дадете пример, за да стане по-ясно? Да разбирам, че, от една страна, в районните не обръщат достатъчно внимание на подобни сигнали или някой се чувства безнаказан?

Случаят с прокурорския син е достатъчно показателен за това, че някой си е повярвал и смята, че е над закона. Тук е и ролята на държавата да реагира на всяка една негативна проява, дори в зародиш. Когато въпросният човек или друг е допуснал дори елементарно административно нарушение – да речем, не е спазил правилата за движение по пътищата, трябва да се вземат мерки. Когато се скъси пътят от извършване на престъплението до неговото санкциониране, тогава ще има ефект.

Случаят с прокурорския син ли е една от причините да смените ръководството на ОДМВР-Перник?

Не, този казус не бих го обвързал със смяната на ръководството.

А каква е причината?

Това е въпрос от юрисдикцията на министъра на вътрешните работи.

Но вие командвате целия полицейски състав.

Така е, но министърът е орган по назначаването и крайното решение е негово.

Какво заварихте, когато седнахте на най-високия професионален пост в МВР?

Искам да развия резултатите и да ги надградя. Целта ми е институцията да е чиста, неопетнена и да имаме разбирателство и приемственост на този пост, без значение кой го заема.

Но се оказва, че постът главен секретар е най-горещият в МВР и винаги около него има скандали?

Така е, затова съм приел позицията като отговорност, а не като привилегия. Съзнавам, че това е висшата професионална фигура и на тази позиция е поверена сигурността на хората.

Разбрахме, че убиецът на Димитър от Цалапица е избягал и от Нидерландия. Има ли някакви новини за него, открит ли е?

Докато този човек не дойде с белезници на летището, не го приемаме за заловен. Все още се издирва както у нас, така и в Европа с участие на колегите от партньорските служби.

На какъв етап е назначената проверка спрямо полицая, който простреля и уби грабител?

Има следствено дело, което е под надзора на Софийската градска прокуратура. Изцяло в правомощието е на колегите от следствието. Затова и не мога да коментирам сегашното състояние на делото. По отношение на дисциплинарната проверка, която да изясни по какви причини полицаят е ползвал личното си оръжие, тя все още не е приключила. Когато завърши и комисията даде становище, тогава ще се предприемат мерки.

Стана ясно, че той е използвал личния си пистолет, защото служебният кобур се е скъсал. Какво още има да се установява?

Да, това са първоначалните констатации и твърдения, отразени от служителя. Предстои да изясним и по какви причини освен служебно е ползвал и лично оръжие.

Това не е забранено, нали?

Така е. Законът за МВР урежда, че можем да носим оръжие, без да се посочва видът му. Това право не е обвързано и с броя им.

В лично качество подкрепяте ли полицая?

В МВР все още действа инструкция от 2015 г., която урежда, че полицаите изпълняват служебните си задължения със служебно зачислено оръжие. Ако има някакъв укор, той е именно в тази връзка. В лично качество декларирам, че абсолютно защитавам колегата и ще защитавам абсолютно всички правомерни действия на всеки един полицай, ако са в рамките на закона. Да не забравяме, че въпросните преследвани лица преди това бяха извършили няколко грабежа, които по своята същност са тежки престъпления. Затова те все още са в ареста с постоянни мерки за неотклонение. Доказани са им общо 5 извършени грабежа.

След случая полицаите усетиха ли подкрепата ви като главен секретар и това помогна ли им да всяват повече респект на улицата? Питам ви, защото в последните години това липсваше, много престъпници си правеха каквото искат и се подиграват на полицаите.

Надявам се да е така и ние като ново професионално и политическо ръководство да сме успели да вдъхнем кураж на колегите да са смели и решителни и да са все така самоотвержени, когато се борят с негативните прояви и трябва да арестуват престъпници.

Вярно ли е, че се подготвя фоторобот на убиеца на Алексей Петров и вече сте напреднали много в разследването?

Тази тема е деликатна. Разследването се движи, има набелязан план и се работи в екип с прокуратурата, ДАНС и с партньорски служби. Работим по много направления и е въпрос на време да стигнем до положителен резултат.

Смятате, че ще разкриете убийството на Алексей Петров?

Аз като висш ръководител съм длъжен да съм оптимист, защото полагаме абсолютно всички усилия да го разкрием.

Малко по-рано казахте, че и войната по пътищата, тежките катастрофи с пияни шофьори също ви е голям проблем. Работите ли по промени на промените в Закона за движение по пътищата?

Отговорът е комплексен. Имаме изключително голям брой МПС-та, а това неминуемо води до по-голям брой произшествия с ранени и убити. Всекидневно правим анализ на рискови места, изцяло подкрепяме опцията да се промени ЗДвП и дори за изцяло нов, да се оптимизира обучението на младите водачи. От друга страна, ще направим всичко възможно да осъществяваме явен контрол. Но само контрол не е достатъчен. Необходимо е да се обръща внимание на семейството, на самите водачи, на самоконтрола им. Как да си обясним случай отпреди няколко дни на дядо, преотстъпил на 11-годишния си внук съвсем съзнателно да управлява колата му. Малко след това невръстният младеж катастрофира и причини тежки увреждания както на баба си, така и на дядо си. Вие как го възприемате?

Зле. Но във вашите правомощия е да контролирате шофьорите на пътя.

Така е, но не само контролът е достатъчен. Трябва да се обърне внимание на възпитанието още в ранна детска възраст, за да не се допускат подобни прояви.

Какво конкретно подготвяте по линия и на пияните шофьори?

Подготвяме проект на становище, с което да коригираме нивата на промилите алкохол по отношение на водачите. Прагът да падне от 1,2 на 0,5. В момента, ако бъде заловен шофьор с алкохол в кръвта от 0,5 до 1,2 промила, се преследва по административен ред. Когато е над 1,2, се преследва по наказателно-процесуален ред. Нашето предложение ще бъде до 0,5 промила да се преследва по административен, а над тази граница да се носи вече наказателна отговорност. Можем да предложим още по-драстични мерки – за младите водачи да има нулева толерантност. В процес на обсъждане е до 3-годишен стаж като шофьори да не се допуска никаква концентрация на алкохол в кръвта им. Както и тези, които превозват пътници, опасни товари, управляват тежкотоварни автомобили, велосипедисти. Всички те трябва да с нулеви нива на концентрация на алкохол. Това са вариации, които обсъждаме. Окончателният вариант ще бъде вкаран съвсем скоро в Народното събрание, където да се гласуват предложените от нас промени. Това е една от мерките.

Ще има ли завишаване и на санкциите?

Ние сме привърженици на изцяло превантивния ефект.

Защо според вас българинът кара като луд у нас, а щом влезе в Гърция или друга държава, където мерките са безкомпромисни, спазва всички правила? Сякаш комплексарите на пътя се превръщат в съвсем други хора.

Възприели сме в тези предложения и международния опит. Такъв тотален контрол има в Гърция, Чехия, Германия, Румъния. Прави впечатление на всеки, че когато излезе от пределите на страната, даденият водач става послушен гражданин, който спазва закона. Това може би е и малко народопсихология. Надявам се да имаме европейски подход в този случай.

Пълни ли са паркингите на МВР с отнети коли от пияни и дрогирани?

Ще ви дам пример, тъй като вече можем да съпоставим август, когато влязоха в сила промените, със септември. Смело твърдя, че мярката е ефективна и има резултат. През август са регистрирани 712 досъдебни, а през септември вече са 432. Същевременно иззетите МПС за август са 300, а за септември са 250. Присъдите са 98 на 36 през септември. Съответно в полза на държавата автомобили са 25 за август и 15 за следващия месец. Оценката оставям на вас и на гражданите да кажат дали са ефективни. Прави впечатление и един феномен – при огромен обем от катастрофи с много ранени и убити и при засилено присъствие имаме завишен ръст на фишове и актове. Какъв е изводът – че няма санкция. Затова целта ни е да скъсим времето от извършване на нарушението до неговото санкциониране.

Предстоят избори, на много места ще има и втори тур. Какви схеми засичате при купувачите на гласове?

Няма някакви чак толкова нови схеми. МВР работи изключително активно и ако трябва пак да ви убедя в това твърдение, мога да ви кажа едно сравнение с местните избори през 2019-а и сега. На този етап имаме 775 сигнала, а към 2019 г. за същия период са били 85. Досъдебните сега са 105, а преди са били 19. От миналата седмица имаме и първа присъда за купуване на гласове – на територията на област Плевен. Наказанието е глоба от 500 лв., малко е, но е присъда. Що се отнася за схемите – те са стандартни. Обещание за осигуряване на работа, за опрощаване на дългове, осигуряване на дърва за огрев срещу глас. Има даже обещания за екскурзии.

Какво според вас говори това завишаване на сигналите за купен вот близо 10 пъти?

Това вече е определено форма на доверие между хората и полицията. Иска ми се да вярвам, че е така и ще работим доверието да се утвърди. От друга страна, се дължи и на активността на колегите от структурите по страната.

Това е той:

Роден е на 9 октомври 1971 г. в София

Завършил е „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“ в Академията на МВР и „Право“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“

От 1991 г. заема изпълнителски и ръководни длъжности в структурите на МВР, като преминал през цялата йерархия в силовата система

През 2013 г. е назначен в отдел „Криминална полиция“ - ГДНП, две години по-късно е преназначен на длъжност заместник-директор на СДВР

С указ на президента от 8 септември 2023 г. е назначен на длъжност главен секретар на МВР