0

О бщо 8 души са арестувани при две специализирани акции срещу купуването на гласове в последния ден от предизборната кампания, съобщиха от МВР.

Едната от тях се е провела в района на Долна Митрополия. Служителите на реда са проверили 7 адреса в града и село Ставерци.

В лек автомобил „Ленд Ровър“ , собственост и паркиран пред дома на 57-годишен в село Ставерци, е открита тетрадка с ръкописно изписани на 17 страници, лични данни - три имена, ЕГН-та и номер на лични карти на жители на община Долна Митрополия. Според събраната до момента информация,  на конкретна дата и място в града,  мъжът е провеждал лични срещи, на които е записвал данни от личните карти на хората и ги уверявал, че ще плати на всеки по 40 лева, след като гласуват за конкретна политическа партия.

С полицейска мярка за срок до 24 часа са задържани 57-годишният, шестима  жители на с. Ставерци на 50, 33, 60 и 32 г. и двама на 50 и 52 г. от  Долна Митрополия, съпричастни към престъплението. Снети са им обяснения. Работата по случая продължава.

След получена оперативна информация за подготвяне на манипулиране на вода полицаи от София и Етрополе са задържали 21-годишен етрополец. При обиск в дома му е открит и иззет списък с данни на 53 граждани, както и за избирателна секция. От първоначалните данни по разследването е установено, че младият мъж е склонявал лицата да гласуват за определена политическа партия, обещавайки им имотна облага в размер на 50 лева.