0

Л екари купуват гуми и дрехи на промоция, а хотели предлагат специални пакети за медици. Това показа проверка на „Телеграф“.

Над 40 фирми са се включили в инициираната от Българския лекарски съюз (БЛС) кампания „Бизнесът в подкрепа на героите в бяло“. Между 10 и 20% намаление предлагат редица луксозни хотели в страната. Преференциални цени за лекари при настаняване важат след предварителна резервация на името на медика, като се изисква той да предостави картата си за членство в БЛС. Такава е офертата и на няколко ресторанта, предимно в столицата, които предлагат отстъпка за обяд или вечеря.

Кампания

В кампанията са се включили и две банки, които предлагат преференциални условия за банково обслужване на лекари. Едната предлага отстъпка при лихвения процент на потребителски и ипотечни кредити, застраховки, кредитни карти и овърдрафт. Другата пък предлага по-ниски месечни такси при откриване на разплащателна сметка и премахва таксите за тегления от банкоматите на банката. Сред фирмите, които предлагат промоционални условия за медици, са такава за наем на коли и друга за смяна на гуми. В инициативата на БЛС участват и различни магазини. Така лекарите могат да пазаруват дрехи, обувки и чанти с 10% отстъпка. Тя може да бъде използвана както във физическите обекти срещу членска карта, така и при онлайн покупка, като за целта е издаден специален промокод. Психологически, козметични и спа центрове, детска кухня, езикови училища, оптики, хранителни магазини и дори ескейп стаи също предлагат преференциални цени за медици.

Кариери

Междувременно друга кампания на Лекарския съюз също вече набира популярност в сайта на съсловната организация. Става въпрос за новата секция „Кариери“, в която се публикува информация за свободните работни места за лекари в страната. 19 болници и здравни структури са обявили вакантни позиции през последните дни. Най-много са те в МБАЛ „Свети Пантелеймон“ в Ямбол. Там се търсят 30 лекари със и без специалност за различните отделения. В други две болници МБАЛ „Света Анна – Варна“ и МБАЛ ,,Д-р Стойчо Христов” – Севлиево, са обявени по 18 вакантни лекарски места, а УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ (бившата „Св. Екатерина“), търси 10 медици с два бона стартова заплата и 60 лв. ваучери за храна на месец. Многопрофилната болница в Дулово пък търси шестима лекари срещу 2000 лв. месечно, като предлага и нощувки в хотелска част към лечебното заведение, както и осигуряване на служебен автомобил при пътуващи от друг район или покриване на пътните разходи. МБАЛ „Д-р Маджуров“ в Бургас също търси да назначи медици в 3 специалности, а заплащането за различните експерти е в размер от 3000 до 5000 лв. Такива заплати предлага и МБАЛ – Велинград, която търси специалисти по детски болести, ортопедия, анестезиология и хирургия.