0

Р одители броят над 100 лева за униформа на ученици в школа у нас, където носенето им е задължително. Това показа проучване на „Телеграф“ в училища в няколко града в страната. Има обаче и изключения, където само суичерът, който е задължително с логото на съответното учебно заведение, струва 60-70 лева за брой.  В Бургас сметката за цялостното екипиране е 200 лева. 

Не бива да забравяме, че това са детски униформи, които много бързо се цапат и не трябва да се увличаме по никакъв начин със залитане към много скъпи официални униформи, коментира пред „Телеграф“ Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в Република България (СРСНПБ) и директор на столичното 119-о средно училище “Акад. Михаил Арнаудов”. Униформите при нас са оранжеви суичъри, виждат се буквално от километър учениците, когато са облечени с тях. Идеята е да са и светлоотразителни и в същото време да са ясно различими и да носят логото върху себе си. Но един такъв суичър струва от порядъка на 10-15 лева, много качествените могат да стигнат до 20 лева. Необходимо е да има униформи, за да има отличаване на една от друга образователна институция. 

Чест 

В много европейски училища е въпрос на чест да има такива униформи и да се носи с гордост логото, посочи Стаматов. У нас униформите се възприемат като нещо от миналото, като уеднаквяване. Може би известно време ще бъде така, но по този начин учениците предпазват дрехите, които са под униформата, а и не показват различен социален статус, когато са с еднакви и сравнително нескъпи униформи. 

Суми 

„В нашето училище ни обявиха цени за блуза с дълъг ръкав - 20 лв., с къс -18 лв., суичър - 42,50 лв., и плисирана пола - 24 лв.“, коментира майка, която едва свързва двата края, но има задължението да подсигури на детето си над 100 лв. за униформа според изискванията на  училище във Варна. Сметките показват, че за една униформа с две ризи родителите плащат поне 200 лева в Бургас. Там облеклото се състои от  бяла риза с емблема, която за момичета струва  45 лв., а за момчетата - 47 лв. Черната пола е 45 лв., а пантлонът  38 -55 лв., в зависимост от това дали е летен или зимен. За универсален пуловер без ръкав учениците броят по 30 лв., а бяла тениска с емблема на школото за физическо струва 21 лв.  Черен суичер за по-топлите дни е 53 лв., а зимният - 58 лв. 

Униформи са въведени в повече от 20 предимно основни и начални училища в Бургаска област. Масовата практика е да се носи само в първия учебен ден и на празници. Въпреки това родителите са длъжни да я закупят.  Гимназиите в Бургас, които налагат униформата като задължителна за клас, са Немската езикова, Английската, Руската, Математическата и Търговската гимназия. 

Размери 

Стойността на облеклата зависи не само от материята и фирмата производител, но и от размера. 

Например ученическата униформа в едно от варненските СОУ включва  риза с емблема за момиче и момче, която до номер 38 струва 18 лв., а по-големите размери са по 22 лв. Пуловер без ръкав с лого пък е 24 лв. или 26 лв. Този с дълъг ръкав е 26 лв. или 30 лв. в зависимост от размера. Фланелка тип „Лакоста” с яка и копчета се предлага за 14 лв. или 15 лв., а с дълъг ръкав са съответно по  16 лв. и 19 лв. Към комплекта има и вратовръзка  на цена 14 лв., която обаче се слага на официални празници. В елитна варненска гимназия ризата струва 30 лв., пуловер без ръкав е 34 лв., а тениската е 24 лв.  

Избор 

Изборът на елементи на униформата на училищата става при определена процедура. Внася се предложение от училищното настоятелство пред педагогическия съвет и той от своя страна взема решение. Според специалисти, които се занимават с този вид бизнес, цената на ученическите униформи може да се покачва в зависимост от това дали са със специално разработен за целта дизайн. Повишаване на цената може да се получи от материята на различните елементи, както и дори от това дали емблемата на учебното заведение се щампова или се бродира. 

Покупка 

Около 100 лева струва комплектът дрехи от ученическата униформа и в Русе, показа репортерска проверка на „Телеграф“. Родителите обаче купуват поне още един кат одежди, така че сумата се удвоява. В Английската гимназия „Гео Милев“ например униформата се състои от черен панталон, бяла риза с райе бордо, пуловер и суишър в бордо с логото на училището и вратовръзка, също в бордо. За топлите месеци има униформени блузи с къс ръкав. 

Дрехите се изработват от шивашки фирми в Русе и по всяко време на годината могат да бъдат поръчани отделни части от униформата.

В Благоевград носят само блуза с логото

В Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев” в Благоевград не е задължителна пълната униформа. Там е достатъчно ученикът да носи само тениска, блуза или суичър с емблемата на въпросното училище, но няма изисквания за еднакви панталони за момчетата и за еднакви поли за момичетата. По този начин не се налага на родителите да правят по-големи харчове, за да осигурят униформите на децата си. 

Предимно гимназии са въвели ученически униформи в Пиринския край. Решенията за това се взимат на педагогическите съвети, но важна е и думата на родителите. В Благоевград най-елитните гимназии – природо-математическата и езиковата, държат на униформите. Самите учебни заведения не се занимават с поръчки и с осигуряването на това облекло. Грижата си е на родителите.