0

Е дна от легендарните забележителности на Рим - фонтанът Ди Треви, се е превърнал в основен спонсор на общината на Вечния град.

След излъчването на филмовата класика „Долче вита“ всяка година милиони туристи посещават мястото и мнозина хвърлят през рамото си монета, следвайки поверието, че така ще се върнат на това приказно място отново. 

Сумата

Количеството монети като стойност и обем е огромно. Преизчислени в евро, те достигнаха 1.6 млн. за миналата година, което е с 200 хил. евро повече в сравнение с периода отпреди пет години.

Общината, която стопанисва фонтана, е взела решение средствата да бъдат използвани за социален патронаж, което включва купуване на храна и стоки от първа необходимост за най-бедните жители на Рим.

Общински служители внимателно почистват от монетите дъното на фонтана, който е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Охраната е засилена и санкционира всеки, който си позволи неуважение към бароковия фонтан. 

Глоби

Миналата седмица британски турист се оплака пред медиите в страната си, че е отнесъл 500 евро глоба, след като си позволил да си потопи краката във фонтана. Към полунощ миналата събота 40-годишен римлянин се съблякъл по бански и скочил във фонтана, за да се охлади.

Решил да увековечи „подвига“ си с клип в Инстаграм. Той бил извлечен от полицаи, а охлаждането му струвало 200 евро.

Смелчакът изчакал два часа и пак скочил. Опитал се да обясни, че вече си е платил, но полицаят, който го задържал, бил различен от първия и му наложил още една глоба от 200 евро.

През април двойка нидерландски туристи бяха глобени с 1000 евро, след като решиха да поплуват във фонтана и да публикуват пост в социалните мрежи. 

Общинският съветник Алесандро Онорато, който е пряко отговорен за опазването на културните паметници, коментира пред „Месаджеро“, че санкциите ще станат още по-солени. „За нас всеки турист е изключително ценен но тези, които не се отнасят с нужното уважение към нашите паметници, ще бъдат сурово наказвани“, заяви той.