0

М ярката от 25 стотинки за отстъпка на литър гориво ще бъде продължена, докато подготвим мерките, които ще я заместят. Това заяви министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов пред БНТ.

По думите му повече средства от държавния бюджет няма да се взимат, а от иззетите свръхпечалби от "Лукойл". Формулата е абсолютно ясна, но зависи от международните пазари и котировките на двата сорта руски петрол - "Брент" и "Урал".

"Важно е за нас мярката да е стане социална. Тя ще бъде насочена към хората с ниски доходи, в момента се въртим около идеята да е за хора до 1000 лева доходи", посочи той.

"Другият важен момент е да тя да се насочи и към градския транспорт - в духа на Зелената сделка, да се стимулира и груповото пътуване, а не всеки с личния си автомобил. Много хора с доходи до 1000 лева нямат личен автомобил, с което досега са били лишени от тази компенсация. Хората ще получават документ от общините, който ще показват на бензиностанциите, или пред БДЖ, или при автобусния транспорт, за да ползва компенсация", обясни още министър Стоянов.

"Излишно е хора с големи възможности да ползват компенсации, в тези времена това е излишно", изтъкна още той.