0

Ф ермерът Красимир Динов отгледа втори жребец шампион - Хитър Трети, който спечели титлата в Божурище вчера. Това стана по време на традиционната изложба на породата Дунавски кон, за която специално бяха пристигнали ценители от Унгария и Гърция, които купуват от нашите коне. Организатор на събитието е Националната асоциация по коневъдство. Красимир Динов отглежда 3 жребеца и 4 кобили и е радетел за съхранение на породата без чужди примеси, каза пред „Телеграф“ Георги Йорданов, шеф на Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството.

Хармонични

Любопитно е да се научи, че красивото животно е от стадото, от което е и жребецът Калин Първи, който пък е истинска звезда в Унгария. Там Калин Първи е прекарал около 2 години. Местните селекционери са го ползвали за подобряване на качествата на маджарската порода Нониус, която някога е използвана за селекцията на нашата Дунавски кон, обясниха експертите. Това, което унгарците търсят, е да постигнат хармоничните, плавни и спокойни движения на Дунавския кон, уточни Георги Йорданов.

Сестричка

По време на изложбата бе представена и дъщерята на Калин Първи, кобилката Хармония, която унгарците подаряват на българските си колеги от благодарност. В момента тя е на 1,5 г. и след още толкова се очаква да даде първото си поколение. Другият шампион от Божурище е кобилата Хаити, чийто баща е Хизен. Те са известни като тип бутикови коне, защото не ги ползват за впряг, а за развъждане. Техен собственик е Николай Евлогиев, пак фермер..

Хоби

Дунавски кон е една от трите отечествени породи и е гордост на родната селекция. Любители на породата я ценят, защото тя е е подходяща за работа в лично стопанство, за транспорт на къси разстояния, но е универсална за хоби и туристическа езда. Животните са спокойни, уравновесени и хармонични, обясни Георги Йорданов. Кон от тази порода притежава фешън звездата Мира Бъчварова, която увековечи породата в няколко живописни платна. Дунавски кон е на почит сред гърците, които идват на всяка изложба и купуват от нашите животни. Цените на породата вървят между 3 и 15 хил. лева.