0

Р одителите на първокласници ще могат да купят единствено раница за детето си с помощта от държавата. Това показа проверка на „Телеграф“. Семействата кандидатстват за отпускането на 300 лв., след като запишат децата си в училище. Сумата обаче се дава на два транша от по 150 лв. Половината от парите те получават след влизането на заповедта за отпускането на помощта или преди първия учебен ден, ако са подали заявления до средата на август. Останалата половина се дава, ако детето продължава да ходи на училище и през втория срок и не е навъртяло 5 неизвинени отсъствия в рамките на месец. Така при подготовката на първолака за 15 септември семействата ще могат да си помогнат с най-голямо перо в бюджета – раницата. Репортерската ни проверка установи, че средната цена на раниците в популярните книжарници в страната е между 130 и 170 лв. Ако пък чантата има и колелца, то сумата нараства на 200 лв. Три стотака излиза раница, в която има добавен празен несесер и мешка. Около 80 лв. пък струват миналогодишните модели на раници.

Несесери

Толкова може да ви излезе и пълен несесер с всички необходими цветни моливи, флумастри, графичен молив за писане на букви и цифри, гумичка, острилка, ножица, триъгълник, линия, а в някои има и лепило и транспортир. Ако не държите на толкова много екстри, може да намерите комплект и за около 40 лв., а празните струват 20-ина, но това зависи и от картинката. За да запълните несесера обаче, може да са ви необходими още петдесетина лева. Най-евтините флумастри са 5,50 лв., моливите са около 9 лв., огъващите линийки са близо 10 лв., ножичката е 4-5 лв., черният молив е левче, гумичките са около 2 лв., а острилката излиза между 2 и 10 лв. Освен пълен несесер на първолаците им трябват и боички с четки и чашка за рисуване, блок за рисуване, пластилин с ножче и дъска за рязане, гланцово блокче, за които се броят още 20-30 лв.

Към разходите за подготовката на най-малките влизат и ново костюмче и обувки за първия учебен ден, екип и маратонки за физическо, кутия за храна и бутилка за вода. Ако решите да заложите на маркови дрешки, то разходът за тях може да скочи до 300 лв. Долу-горе толкова излизат и учебниците за един осмокласник.

Гимназист

Пълен комплект с помагала за децата в 8-и клас с интензивно изучаване на английски език излиза почти 270 лв. (269,80 лв). В него влизат 14 учебника и 6 учебни тетрадки. За тях обаче трябват и подвързии, които излизат общо около 20 лв. Ако ученикът изучава интензивно и втори чужд език, сумата е малко по-солена. Ако гимназистът използва миналогодишната си раница и екип по физическо и отиде на първия учебен ден с дънки и тениска, то при него отпада разходът за дрехи, като сумата ще отиде за учебниците. За осми клас обаче тетрадките голям формат са в пъти по-скъпи. „Цените вече са шокиращи – 12,90 лв. за брой тетрадка с разделител. Тези са най-масовите, но има и по-скъпи за по 20 лв.“, коментира пред „Телеграф“ Веселина Николова, служител в една от най-големите столични книжарници. По-обикновените без картина са по 5-6 лв. за 80 листа. Тетрадката речник е между 6,50 - 10,90 лв. „За последния един месец на два пъти сменяхме цените на тетрадките. Говорим за смяна на всички. Процентът е различен и зависи от производителя. При някои тетрадки разликата е 10-20 стотинки, но при други може да стигне и левче“, обясни Николова. Така за тетрадка по всеки един предмет ще трябват между 60 и 160 лв. При големите е възможен и по-бюджетен вариант. Да се вземе топ от 500 бели листа за 13 лв. или 40 листа с редове за 5,90 лв., върху които могат да пишат и след това да слагат в папки.

Безплатна читанка, но не и помагала

Читанката и всички останали учебници в първи клас са безплатни, но към тях има учебни тетрадки. Те са средно между 4 и 6 лв. Като по различните предмети има по няколко тетрадки, по български език и по математика например са по три, а по родинознание и към читанката са по една. Така за упражненията в клас и за домашно родителите трябва да предвидят още около 40 лв. Те обаче купуват и помагалото за четене с разбиране, което е задължително за тази възраст и струва 6 лв., сборници с диктовки за по 5-6 лв., правописен, синонимен и тълковен речник, всеки от тях между 5 и 7 лв. Така за допълнителните, но изисквани от учителите помагала трябва да подготвят още над 30 лв. В списъка за първи клас има и 10 тетрадки по български и 10 по математика, които излизат около 25 лв. Родителите не трябва да забравят и облеклата, за които ще трябва да предвидят 10-15 лв. Етикетите са най-евтиният разход – лист с 4 броя е 40 стотинки. За всички учебници, тетрадки и помагала обаче може да трябват поне 7-9 листа. В някои училища изискват за всеки предмет децата да имат и отделна папка, като цената на един брой е между 2 и 4 лв.

Промоции спестяват част от разходите

Част от разходите могат да бъдат спестени, ако не купувате всичко в последния месец, а на промоция. Големите вериги магазини пускат намаления на тетрадки, моливи и флумастри, спортни дрешки, костюмчета, дори и раници. Така може да спестите над 100 лв., ако сте хванали големите оферти. През юли например имаше раници на минус 20-30%, а спорните екипи бяха с по 15-20 лв. по-евтини. В седмичните промоции на различни магазини тетрадки, химикалки, флумастри и пастели могат бъдат намерени с от по 20-30 стотинки до 2-3 лв. по-евтино от цената в книжарница.