0

С офийският градски съд остави в ареста 18-годишния ученик Адриан Антонов. Според обвинението той е причинил катастрофата на столичния бул. "Сливница" като с поведението и действията си е причинил смъртта на 23-годишния Явор Стоянов и 24-годишната Ана-Мария Милчева в полунощ на 8 май. Двете жертви са пресичали булеварда на пешеходна пътека. Като шофьор Антонов, който за първи път се появи публично, макар и с прикриваща лицето му шапка, е управлявал със 102 км/ч "Форд Ка" и при приближаване на пешеходната пътека не е намалил и не е опитал да избегне удар с пешеходците. Няма и употреба на спирачната система. Водачът е бил на 266 метра от мястото, където са минавали пешеходците и ги е приближил почти мигновено. Това сочат данните на първоначално изготвената по делото експертиза.

Въпреки, че имам минимален шофьорски опит Адриан имал склонност към развиването на високи скорости и неспазването на правилата, отчетоха от прокуратурата.

Според адвоката му Димитър Марковски Адриан е причинил катастрофата по непредпазливост. Има добри характеристични данни и няма опасност при по-лека мярка различна от задържане под стража да извърши друго престъпление. Юристът е категоричен, че е бил заслепен от идващ на среща му джип "БМВ Х5", както и на видимостта му е попречено от идващия перпендикулярно "Нисан Кашкай", управляван от Благовест Петканов. Този автомобил според адвокат Марковски е попречил и на видимостта на пресичащите пешеходци.

Според съда обаче автомобилът на Адриан се е разминал единствено с "Фолксваген Голф" пътуващ по бул. "Сливница" от центъра към жк. "Люлин". Това потвърждава и свидетелката от голфа Иванка Димитрова.

Адвокатът пък изтъкна още, че Адриан е музикант, ходи редовно на църква и свири в църковния хор. Не е имал никакви нарушения и противообществени прояви досега. Единственото му прегрешение е, че си е позволил действително да кара с пренишена скорост в градски условия. Съдействал е на следствените органи и доброволно е дал кръвна проба въпреки, че резултатите от полевите му тестове за алкохол и наркотици са отрицателни, и не е бил длъжен да се подлага на допълнителни изследвания. Марковски настоя съдът да наложи най-леката мярка "подписка". Алтернативно защитникът все пак е съгласен и на мярка "домашен арест", за да може Адриан да завърши училище, тъй като тази година е абитуриент. По-тежка мярка по думите на адвоката би било "ненужна репресия".

Телеграф

Самият обвиняем изрази съболезнования и заяви, че съжалява за случилото се.

Според съда по-малко от три месеца след придобиване на свидетелство за управление би следвало водачът да е далеч по-внимателен и предпазлив. Практически обвиняимият е нямал опит, но въпреки това е предприел движение с изключително висока за градски условия скорост. Участието му в църковния хор пък според съда би следвало да прави обвиняемия по-смирен и зачитащ правата на другите.

Решението на СГС не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

ЕТО го джигита убиец от „Сливница“
Адриан Антонов Адриан Антонов Адриан Антонов
6