0

А ко планирате бременност, добра идея е да обърнете внимание на механизмите на работа на тялото и дните, които са най-подходящи за зачеване. Какво е овулация, кога е плодородният ви прозорец и какво става при нередовна менструация? Ще разберете в следващите редове. 

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители – Събитие на „Ох, на мама!“ за бременни и родители, което ще се проведе на 19.05.2024 г. в Event Space 2020. 

Водещи на събитието ще бъдат гл. редактор на Ohnamama.bg Наталия Мазгарева и писателят Георги Блажев.  

А първата лекция е особено подходяща за вас! 

“Искам бебе“ Всичко за зачеването

Час: 10:00ч. - 10:30ч. 

Лектор: д-р Даниел Ставрев, акушер-гинеколог, АГ “Селена”

Как да се грижим за тялото си за по-големи шансове за бебе, как да процедираме при проблеми със забременяването – стъпка по стъпка и какви са първите признаци на бременност – ще ни разкаже д-р Даниел Ставрев. 

ЗАПИШИ СЕ ЗА ЛЕКЦИЯТА ТУК!

Д-р Даниел Ставрев - акушер-гинеколог и репродуктивен специалист, част от екипа на УСБАЛАГ "Селена" в Пловдив. Професионалните му интереси са насочени към репродуктивното здраве и оперативната гинекология. Комбинацията от професионални качества и лично отношение към пациентките, прави д-р Ставрев един от най-търсените млади специалисти в страната. Част от многобройните му специализации са тези в IRCAD,Франция, ISSA International, Верона и в ESGE. 

A ето и някои по-често срещани въпроси и техните отговори, свързани със зачеването: 

Има ли най-подходящ период за зачеване?   

Да, и това е периодът на овулация, защото тогава в тялото на жената се освобождава готова за оплождане яйцеклетка. Менструалният цикъл на всяка жена е различен, съответно овулацията настъпва в различен период за всяка една, но най-вероятно е да забременеете в дните преди овулацията и на самия ѝ ден. 

Как да разбера дали съм в овулация? 

Най-сигурният начин за установяване на деня на овулация е ултразвуковото наблюдение. Приблизително ѝ изчисляване е като вземете датата на първия ден от последната менструация, към нея добавите средно през колко дни настъпва цикълът и от получения резултат извадите 14 дни – това приблизително е датата ви на овулация. Обикновено овулирате около две седмици (14 дни) след първия ден от последния ви менструален цикъл, ако той е с периодичност около 28 дни.  

Някои жени твърдят, че усещат симптоми и знаят точно кога овулират, докато други казват, че не могат да разберат кога е настъпил моментът. Ако планирате зачеване, обърнете внимание на следните симптоми:  

  • Повишено вагинално течение – секретът се повишава и променя. Консистенцията му става еластична и разтеглива, наподобяваща яйчен белтък. 
  • Болка в областта на овулиращия яйчник или неопределена болка ниско в корема или кръста. 
  • Промяна в базалната температура. 
  • Повишено либидо.

Освободената яйцеклетка е жизнена около 24 часа, период, в който до нея трябва да достигнат сперматозоиди. Те на свой ред имат жизненост средно между 3 и 5 дена, което означава, че най-благоприятният период за зачеване е няколко дни преди овулацията и на самия ѝ ден. 

Кое може да ми гарантира, че ще забременея? 

Няма гаранции, че ще успеете веднага да заченете. Според лекарите шансът за настъпване на бременност при условие, че видимо всичко е наред, при партньорите е около 25 % в рамките на един месечен цикъл. При редовни и активни ежемесечни опити почти при 50% от двойките до третия месец настъпва бременност. В рамките на една година редовни опити за зачеване при двойка без здравословни проблеми шансът да успеете е над 90%. 

Кога е плодородният ми прозорец?

Плодородният прозорец е периодът, в който шансът да заченете е най-висок. Това са около 9 дни в месеца, включващи 5 дена преди овулацията, самият ден на овулация и 3 дни след нея. Лекарите съветват в посочения фертилен прозорец половите контакти да бъдат през 1 ден, а не всеки, тъй като най-добрата концентрация на качествени сперматозоиди се получава при 3 до 5 дни полово въздържание. 

Какво става, ако менструацията е нередовна?

Нередовният менструален цикъл не означава непременно, че не можете да заченете. Това ще определи лекар, ако прецените, че трябва да направите консултация и преглед или ако опитите да заченете са неуспешни в дълъг период от време. С нередовния цикъл ще ви бъде по-трудно да определите денят на овулация и плодородния прозорец. Може да опитате да водите дневник, в който стриктно да отбелязвате датата на цикъла, неговата продължителност и през колко дни настъпва.  

Прилагайте формулата за изчисляване деня на овулация всеки месец, когато сте в цикъл - датата на първия ден от менструацията, към нея добавете средно през колко дни настъпва цикълът и от получения резултат извадите 14. Ще получите приблизителен резултат за деня, в който овулирате, но пък имате 9-дневен плодороден прозорец около тази дата, в който да „работите“ за бебе. Консултирайте се с лекар относно нередовния цикъл, за да изключите здравословни проблеми възпрепятстващи зачеването. 

Повече отговори ще получите на място от д-р Ставрев по време на лекцията му на 19 май.  

Запишете се ТУК, местата са ограничени! 

Събитието на „Ох, на мама!“ за бременни и родители се осъществява с подкрепата и доверието на нашите генерални спонсори УСБАЛАГ "Селена", ТБ "Селена целс" и верига хипермаркети Kaufland , както и нашите спонсори от Дентална клиника Петър Дучев Kids, компанията за дермокозметика Laboratorios BABÉ, групата от фармацевтични компании Valentis, управляващото фондове дружество ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, марката производител на бебешки колички и продукти "Mutsy"