0

„Раждането не е нещо, от което трябва да се страхуваш. Раждането е първата среща с любовта на живота ти“ – с тези силни и смислени думи започна лекцията на „Естествено раждане и секцио – как да решим?“ на акушерката Динка Негалова по време на първото целодневно събитие на „Ох, на мама!“ за бременни и родители, което се проведе през май в гр. София.

Ох, на мама

Динка Негалова, част от екипа на УСБАЛАГ "Селена", завършва висшето си образование в Медицинския колеж към Медицински университет в град Пловдив през 1997 г. От 1998 до 2006 г. работи като акушерка в МБАЛ „Пловдив“. От 2006 г. е акушерка в родилна зала на най-голямата специализирана АГ болница в Южна България – „Селена“, Пловдив. Динка Негалова е организатор, модератор и лектор на училище за родители „Селена“ и е сертифициран консултант по кърмене.

Разказваме ви за трите различими етапа на естествено раждане:

Има три различими етапа на раждане, като последният всъщност не е появата на вашето бебе, а премахването на плацентата и мембраните.

Първият етап на раждането

Първият етап на раждането се състои от ранен, активен и преходен етап – първият е моментът, когато шийката на матката започва да се подготвя за раждане чрез изтъняване и скъсяване. Тя също ще измести положението си, за да сочи повече към предната ви част, движейки се от позиция, което е била леко насочена към гърба ви.

Вторият етап на раждането

Тази е фазата, в която вашето бебе ще се появи на бял свят. Ще бъдете „напълно разширени“, или с други думи, шийката на матката ще се е отворила напълно и ще сте готови да изтласкате бебето си навън.

Акушерите ще ви помогнат да намерите най-удобната позиция, в която да родите - седнала, на колене или върху топка за раждане. Този етап може да продължи между няколко минути до няколко часа, но ако вече сте раждали, вероятно ще отнеме по-малко време.

С всяка контракция ще почувствате главата на бебето по-надолу в таза си и вероятно ще почувствате желание да упражните натиск, като напъвате. Всеки път, когато изпитате контракция и напъвате, вашето бебе ще се придвижва малко по-надолу по таза ви.

Към края, когато главата на бебето ви се появи, акушерите ще ви насърчат да пъхтите, а не да напъвате. Щом главата на вашето бебе е навън, останалата част от тялото ще последва със следващата контракция. Вие успяхте. Поздравления, вече сте майка!

Третият етап на раждането

Сега, когато държите вашето новородено и имате контакт на кожа до кожа, сигурно си мислите, че всичко е приключило - остава обаче един последен етап – изваждането на плацентата.

Може да разполагате с няколко минути почивка преди контракциите да започнат отново и да почувствате желание да напъвате, докато плацентата се отлепи от стената на матката. След като плацентата и мембраните са навън, акушерите вероятно ще я прегледат, за да се уверят, че нищо не е останало вътре. Те ще проверят и стомаха ви, за да видят дали матката се свива, за да спре кръвотечението от мястото, където плацентата се е отлепила.

А с какво се различава раждането със секцио и какви са ползите и нещата, за които да внимаваме и при двете – вижте във видео лекцията на Динка Негалова горе.


Събитието на „Ох, на мама!“ за бременни и родители се осъществи с подкрепата и доверието на генералните спонсори УСБАЛАГ "Селена"ТБ "Селена целс" и верига хипермаркети Kaufland, както и на спонсорите от Дентална клиника Петър Дучев Kids, компанията за дермокозметика Laboratorios BABÉ, групата от фармацевтични компании Valentis, управляващото фондове дружество ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, марката производител на бебешки колички и продукти "Mutsy“.