0

П адането на температурата под 20° в клас крие риск школата да бъдат затворени, а учениците да излязат в газова ваканция.

Това заяви пред „Телеграф“ председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на столичното 119-о СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ Диян Стаматов. По думите му до това би се стигнало, ако държавата не намери допълнителни средства за образователните институции, отопляващи се на синьо гориво.

Призив

„Апелът ни е да не се мисли нито за онлайн формат, нито за затваряне. Държавата би могла да помисли за подпомагане на всички училища, които са на газ или с високи сметки, както помага на различни социални групи. Сега приоритет трябва да са образователните институции, тъй като те са бъдещето на нацията“, категоричен е Стаматов. Той подчерта, че макар и възможни, газовата или дървената ваканция реално не е вариант, тъй като дистанционното обучение от последните две години е изчерпало своя лимит и не е добре да бъде алтернатива.

Недостиг

Училищата вече получиха веднъж допълнителни средства за режийни разходи към бюджетите си. Те обаче ще успеят да покрият до 20% увеличение на фактурите. В същото време при образователните институции, които са изцяло на газ, скокът на сметките се очаква да бъде около 60% или за тях липсват 40% от необходимите средства, за да не бъдат затваряни през зимните месеци. Част от школата и градини ще закърпят положението през ноември и декември. „Допълнителните средства могат да покрият увеличените разходи за електричество и за парно, за пелети, дърва, но тези пари няма да са достатъчни на училищата, които са на газ. За тях трябва да има допълнителна финансова субсидия“, подчерта Стаматов.