0

Г ей и антигей шествия се противопоставиха едно на друго в центъра на София в събота вечер.

На 16-ото поред издание на „София прайд” представители и поддръжници на ЛГБТ общността се събраха за шествие и концерт пред паметника на Съветската армия. Тази година във фокуса на събитието бе семейството. Събралите се настояха за равноправие и уважение.

В района на Прайда имаше засилено полицейско присъствие, както пунктове, които проверяваха всички, които искаха да участват на събитието. Самият маршрут на шествието пък бе запазен в тайна от мерки за сигурност. Част от участниците в проявата споделиха, че им е писнало да бъдат замеряни с яйца от хора, които не приемат техните възгледи.

Междувременно се проведе „Поход на семейството”, който на практика бе контрапроява на Прайда. За втора година демонстрацията огласи целта си - да се запази традиционното християнско семейство. Освен това участниците настояват да бъде изготвена и приета държавна стратегия за демографията до 2050 г.

На проявата бяха забранени партийни знамена.

Хиляди изминаха разстоянието от площад „Света Неделя” до храма „Свети Седмочисленици”, където проявата завърши с концерт.