0

Д ълги опашки се извиха пред столичните басейни през почивните дни, показа проверка на „Телеграф“. Столичани чакаха близо час, за да могат да влязат. Причината е, че капацитетът на градските плажове се запълва още от сутринта.

Такъв например е случаят с аквапарк „Възраждане“, където в неделя в ранния следобед около 30 души чакаха, за да влязат да се разхладят в жегата. Максималният капацитет там е 300 души. „Събота и неделя запълваме капацитета към 13 часа. Когато някой излезе, може да пуснем нова група“, обясни Пламен Темелков от аквапарка. Той уточни, че едно място е един чадър, под който могат да се съберат максимум 5 шезлонга.

Схема

В неделния следобед капацитетът бе тотално запълнен. Свободни места започнаха да се освобождават малко прети 15 ч., затова много от хората на опашката предпочетоха да изчакат още 10-15 минути и да се възползват от промоцията. Входът в аквапарка за възрастен през уикенда е 29 лв., а за деца с височина между 90 и 130 см - 15 лв. Следобед обаче цените падат. За родителите басейнът излиза по 20 лв., а за малчуганите - 11 лв. Така четиричленно семейство с малки деца може да спести около тридесет кинта, ако изчака до 15,00 ч. По този начин постъпват и първите хора на опашката. Пред „Телеграф“ семейство разказа, че чака близо час, но когато влизането им вече беше разрешено, те решиха да останат пред басейна още няколко минути, за да хванат намалението.

Разочарование

И докато едни чакат с часове за вход, други решават проблема с наплива, като въвеждат задължителна резервация. Този метод е приложил басейн в „Люлин“. Проверката ни в неделя показа, че там също се пука по шевовете, но за разлика от аквапарка пред люлинския градски плаж нямаше опашка. Причината е, че още на входа служител обяснява на мераклиите, че капацитетът е запълнен и не могат да влизат повече хора. Само за 5 минути около 10 човека, нарамили плажните чанти, останаха разочаровани, че не могат да влязат. Цената за вход на басейна през уикенда е 20 лв. за възрастни и 10 лв. за деца. Ако те обаче са под 110 см, влизат безплатно. И тук е въведена 50% отстъпка за плажуване след 15,00 ч. Предлагат се и пакети, като за четиричленно семейство цената е 60 лв. в събота и неделя.