0

320 000 българи ще пътуват покрай 6 септември, като за целта ще слеят почивката с уикенда. Това заяви пред „Телеграф“ директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

От тях 60 000 ще изберат чужди курорти, като хитовата дестинация е Турция. Причината според Драганов са ниските цени там.

Най-много българи ще почиват на Черноморието - Поморие, Ахелой, Созопол, Приморско, Каварна. Те търсят предимно къщи за гости и малки семейни хотели с балнео, спа и уелнес.

„Те са предпочитани заради качественото обслужване и традиционната българска кухня, ястия, приготвени на пещ. Обгрижването на клиентите е на ниво“, коментира Драганов.

Намаления

В планините пък ще бъдат посетени 460 обекта, като много от почиващите предпочитат да правят преходи. Предпочитани дестинации за 6 септември ще са и Банско, Пампорово, Мальовица, Велинград,

Вече е факт и първото намаление на цените на пакетите. От 1 септември пък почивката ще ни излиза с 30% по-евтино, а от 15 септември спадът ще е с 50%.

Равносметка

Според Драганов летният туристически сезон се е оказал много успешен въпреки негативните прогнози в началото на годината.

„Първоначално очакванията бяха за стагнация заради войната в Украйна и напрежението в Черноморския регион. В бранша се надяваха да се възстановят чартърните полети и това наистина се случи. Така че независимо от затрудненията, които имаха големи европейски летища заради лимитиране на полетите, страната ни не беше засегната в това отношение. Напротив, имаше голям интерес към летище Варна и летище Бургас“, каза Драганов. Така в сектора ще отчетат с 8,5% повече приходи в сравнение с предишния сезон. Най-голям ръст тази година има при туристите от Великобритания и Скандинавия. Родното Черноморие е предпочитано и от поляци, чехи и унгарци. Спад има при почиващите от Германия.