0

П рез последните дни в света на финансите всички крещяха на висок глас три сакрални думи – злато, биткойн и Nvidia. Ноторно известна истина е, че в основата на движението на цените на финансовите активи са страхът и алчността. Даже има и популярен жаргон, който дилърите използват - FOMO (fear of missing out) , казано на български – „страхът да не изпуснеш нещо“.

Истината е, че хората изпадат в паника в търсенето на застраховка на спестяванията си срещу инфлацията. Големите акули никога не прощават на малките, никога. Двата най-големи фонда в света за управление на активи – Fidelity и BlackRock, от дълго време се опитват да яхнат крипто – вълната, надушвайки огромния брой на хората, които искат да „опитат от новото“.

Само да поясня, че въпросните институции не поемат никакъв ценови риск при емитирането на фондове. Рискът е изцяло за сметка на крайния клиент. Разбира се, че това съвсем не е безплатно. Клиентите заплащат годишна такса управление, която е фиксирана и няма абсолютно никаква връзка с финансовия резултат. Новосъздадените фондове за инвестиране в биткойн просто наляха масло в огъня , след като получиха официално разрешение от Комисията за финансов надзор на САЩ.

Цената на биткойн изхвърча за кратко над 70х. долара. Почти мигновено по основните финансови медии зачестиха включванията на различни анализатори, които провокираха още повече FOMO поведението на малките инвеститори.

Залаганията в прогнозите започнаха от 94х. долара до края на месеца и достигнаха набързо до нивото от 200х. до средата на годината. По-оперените „анализатори“ вече виждаха нивото от 1 милион долара за биткойн до края на 2025 г. Хората наистина се размечтаха. Младите трейдъри се надсмиваха над старите подканяйки ги да се пенсионират от играта. Дотук с емоционалната част. Идва ред на фактите.

Факт номер едно – биткойн НЕ е валута, а дигитален актив със силно спекулативен характер. Абсолютно безспорно е, че технологията зад него е революционна, която демонстрира как функционират децентрализираните системи базирани на блокчейн. Биткойн е първият и най-популярен дигитален актив. Крайният брой единици в обръщение – 21 милиона, безспорно го предпазват от инфлационен риск, но от друга страна значително увеличават вероятността за значими ценови манипулации.

Трябва да се знае, че абсолютно всяка една трансакция в биткойн се съхранява, като тази информация е публична и могат да се видят номера на сметките. Крипто индустрията нарича притежателите над 1 000 биткойн - „китове“. Към 7 март в 2 104 сметки има над 1 000 биткойна, т.е. това е броят на китовете. Въпреки рекордно високите цени на биткойн няма индикации, че те имат намерение да продават.

Това е почти сигурен знак, че ценовата истерия ще продължи. Ако се направи анализ в Google Trends за броя на търсенията по думата „биткойн“ в момента сме на трето място по активност след декември 2017 и май 2021. Крипто трейдърите използват тази информация като индикатор за предстоящ скок на цената при увеличено търсене. Интересна е и информацията от кои региона идва най-голям трафик на търсенето.

Първите пет държави са Нигерия, Салвадор, Австрия, Гана и Нидерландия. Интересно, нали? За мечтателите на „големите удари“ обаче искам най-отговорно да подчертая, че покупката на биткойн не е инвестиция, а чисто спекулативна позиция. Това не означава, че от покупката на биткойн не могат да се спечелят пари. Това означава единствено, че има огромна вероятност да загубите съществена част от средствата си, което може да стане и със всеки един финансов актив, разбира се.

Едно нещо трябва да е ясно, тези които винаги ще спечелят и в двете посоки на движение на биткойн ще бъдат фондовете. Тяхната комисионна за управление е винаги фиксирана. Не казвам, че не го заслужават, напротив – те обслужват интересите на клиентите си – щом има търсене, трабва да има и предлагане. Казвам само, че репутацията на фондовете, които предлагат инвестиции в биткойн не ви гарантира нищо и не може да бъде основание за взимане на решение. Ако погледнем и малко по-комплексно върху движението на цената на биткойн не можем да пропуснем извода, че тази еуфория е и функция на изпаряващото се доверие на малките инвеститори в паричната политика на централните банки и правителствата.

Това е безспорен извод и трябва да бъде сигнална лампа за въпросните институции. Ако трябва да направя някаква препоръка за по-консервативните инвеститори., то това е да инвестират в злато. Казвал съм го много пъти – покупката на злато не е инвестиция, а застраховка без падеж. Цената на биткойн по всяка вероятност ще расте още. Така е устроена системата. Дали ще достигне 100 х. долара тази година никой не може да каже. Аз бих ви посъветвал само да не залагате всичките си спестени пари на една карта.

*Коментарът е написан специално за "Телеграф"!