0

Я к скок в цените на летните занимални. Повишението е с 30% в сравнение с миналата година. Цените започват от 460 и минават 1600 лв., като в таксата не се включва обяд. Това установи проверка на „Телеграф“. Образователен център тази година ще взима по 500 лева на месец, докато миналата година за същата услуга са взимали по 350 лева на месец.

Лятна киноваканция например струва по 250 лева на седмица, на месец това ще излезе 1000 лева. Школи предлагат курсове по роботика, чуждоезиково обучение, скаутски лагери, работилници и много други активности, като там цените обикновено започват от 500-600 лева.  

Цените

С цел да бъдат достатъчно гъвкави летните забавачки предлагат грижа за полуден, ден, седмица и месец. По на сметка излиза месечната такса, като за 3 месеца родителите в София ще трябва да се бръкнат с поне над 1000 лв. за едно дете. Обикновено братче или сестриче ползва отстъпка от 10%.

На повечето места в столицата обедите излизат между 5 и 10 лева на ден, като за месец в зависимост от работните дни това е между 110 и 220 лв. В Благоевград за 2-3 години двойно са поскъпнали частните занимални, показа проверката на „Телеграф“. Преди на ден родителите са плащали по 12-13 лева, сега цените вече са между 20 и 30 лева, като тук е включен и обядът.

През ваканцията децата не само учат, но и ходят на излети - на реката, в старинния квартал Вароша, на стрелба, на тенис, в галерията, на танци, на въжения парк. В Русе вече тече записването на желаещите да посещават занималня. И там тази услуга е изключително търсена през последните години, защото доста деца няма при кого да бъдат оставени, а родителите им трябва да работят. Цената на повечето места е около 20 лева на ден, но само в случай че детето си носи храна от дома. Предлагат се отстъпки, ако детето ще посещава през целия месец или през цялото лято.

Допълнително се заплаща храната, която се състои от сутрешна закуска, обяд и следобедна закуска. Цената й варира от 6 до 10 лева на ден. Освен разнообразни игри на открито в програмата са включени още рисуване, различни спортове и занимания, посещение на басейн, на обекти в града и други.

В Стара Загора са десетина местата, които предлагат занимания за хлапетата. Забавачките в Града на липите искат авансово плащане – било то седмично или месечно, за да са сигурни в дохода си и за да могат да оцелеят. Цените започват от 15 лева за половин ден и 20 лева за цял ден и стигат до 37 лева на ден. За сравнение, минимум 10 лева на час плащат работещи майки на жени, които само да стоят при децата им вкъщи, показа още проверката на „Телеграф“. Цветелина Здравкова е собственик на детска занималня. Тя иска по 26 лева на ден без храна.

Досега тя е приемала деца само през учебната година, но от този юни отваря врати и през лятото. „Има търсене за ваканциите и почивните дни“, обясни тя. Друга занималня приема деца от 6 години до пети клас. „Таксата е месечна – за 16 посещения, като дневно излиза около 21-22 лева без храната, която родителите носят от вкъщи“, заяви Митева. 

Море

Средно по 500 лева на месец плащат родителите в Бургас за частна занималня, но ако са включени повече екстри, таксата може да достигне до 700 лева. Частно училище в морския град се занимава с децата срещу 35 лв. на ден, 150 лв. за седмица, а за месец искат по 460 лв.

Ако се предплатят трите ваканционни месеца  - юни, юли и август, занималнята излиза 1250 лв. За следобедна закуска и обяд родителите доплащат по 6 лв. дневно. Учебното заведение предлага и полудневно обучение, за което цената е съответно 30 лв. на ден, за 5 дни – 120 лв., а за месец – 350 лв.

Друга частна занималня в Бургас е обявила занятия от 3 юни до 30 август, които се провеждат от понеделник до петък. Цената за един календарен месец е 469 лв., за седмица – 179 лв., а за един ден – 79 лв. Месечната такса за полудневни занимания е 329 лв. Друг частен център в морския град предлага английска езикова занималня срещу 510 лв. на месец.

Освен обучението по чуждия език малчуганите могат да ходят и на тренировки по тенис, плуване и ветроходство, които обаче се заплащат допънително. В Бургас има и занималня, която е само в събота. Заниманията са от 10 до 15 часа, а цената е 300 лв. на месец.

Ученици спортуват безплатно

Учениците могат да спортуват безплатно в рамките на лятната ваканционна програма на Министерството на образованието и науката. Тя предлага безплатни спортни занимания в цялата страна, като те обикновено се провеждат в басейните на училищата, децата играят волейбол, баскетбол, футбол в дворовете, но е необходимо предварително записване и тя не предоставя възможност за целодневна грижа.

Отделно от тази възможност общините също предлагат различни възможности за безплатни занимания като София, която всяка година провежда програма „Ваканция“. Ежегодно тя обхваща 4000 деца и младежи на възраст от 6 до 29 години, в които те могат да се включат в занимания по спорт и изкуства. Безплатни спортни активности се предлагат и по програми на Министерството на младежта и спорта, като сред тях са плуване, бойни изкуства, тенис и пр.    

Лято в музея

И тази година Регионалният исторически музей – София, ще организира образователната си програма „Лято в музея”. Тя се провежда в четири последователни седмици. Заниманията обикновено са от 10:00 до 16:00 ч., като те са подходящи за деца между 7 и 12 години. Всяка година музеят предлага различни активности, като през 2023 г. участниците посетиха Кремиковския манастир, присъстваха на беседа с известни български артисти в Народния театър „Иван Вазов“, бяха на разходка в Природен парк „Витоша“.

Участието е платено, като актуалната такса все още не е обявена. Миналата година таксата беше 175 лв. за пет дни. Второ дете в семейството ползва 50% отстъпка. Групата се състои от максимум 20 деца.

Предстои да стартира и традиционното лятно зооучилище в софийския зоопарк. То е подходящо за деца от 7 до 12 години, като програмите са разделени в две възрастови групи – от 7 до 9 и от 10 до 12 години. За двете програми има и специално създадени учебни тетрадки с цветни илюстрации.

Петдневната програма е уникална по съдържание и може да се прилага само в условията на софийския зоопарк. Неотменна част от престоя на децата в зоологическата градина е контактът и грижите за животните в Екологичния център.

По темата работиха: Владимир Христовски, Владимир Симеонов, Елена Анастасова, Елена Дюлгерова, Жанета Йорданова