0

- Г-жо Зайкова, според вас ще има ли коледни добавки за пенсионерите?

- Искам да кажа на моите връстници пенсионери, нищо че сега тези избори ще минат, но идват парламентарни и европейски избори, ще дадат някакви коледни добавки. Ще измислят нещо, може от заем да се вземат пари, но ще дадат. Поне хората под прага на бедност ще получат някакви жълти стотинки.

- Финансовият министър каза, че пенсиите са се увеличили значително през последните три години. Това може ли да компенсира евентуалната липса на коледни добавки?

- Нищо че Асен Василев казва, че пенсиите са се увеличили с 223 лв. от 2021 г. Но да сравним базата, от която тръгваме, и парите, необходими за издръжката на живот. Тръгва се от много ниска база. 300 лв. е била минималната пенсия, сега е 523 лв., но какво можеш да купиш с тези пари?

Затова пенсионерите са зле. Това е обида за хората с високо образование. Ние живеем средно 71,9 години, за разлика от германците, които живеят 88 г., а белгийците – 93 г. И най-важното, независимо че живеем малко, независимо че сме болни, огромна част от хората на пенсионна възраст продължават да работят, защото трябва да се изхранват. Както вдигат пенсионната възраст всяка година, скоро тя ще стигне до средната продължителност на живота. 67 години, колкото трябва да стане на финала възрастта за пенсиониране, е близо до 71 г.

- Ще има ли индексация на пенсиите през 2024 г.?

- Планът за 2024 г. е пенсиите да се индексират с 9,6%, а през тази година бяха 12%. За 2025 г. индексацията е 7,6%. Така било, защото инфлацията ще падне. Тя може и да падне, ама на хората ще им става все по-тежко. А положението с пенсиите е такова, защото състоянието на бюджета е много тежко и вероятно предложението на Асен Василев за отпадане на коледните добавки се дължи на този факт. Ако проследим какво се случва с дефицита, ще видим, че през август той беше 51,9 млн. лева, през септември - 780 млн. лева, сега клони към 1,5 млрд. лева. И това се дължи на няколко причини. Основната е не само несъбираемостта на ДДС, но и това, че вносът катастрофално намалява. А стоките и услугите от внос формират една голяма част от приходите от ДДС. Вносът намалява 2,3 пъти само за няма и една година.

БЮДЖЕТ 2024: Ето с колко скачат пенсии и заплати догодина!

- На какво се дължи това?

- Това се дължи и на външни причини. Нашият основен търговски партньор Германия е в техническа рецесия. Не само Германия, целият ЕС е в предрецесионен период. Големите ни партньори като Италия, Франция са в тежко състояние. Конкурентоспособността на българската промишленост също спада. Само за август намалението е 11,5%, през септември отива на 38%. Намалява и производството ни за износ. Още не сме в рецесия, но с бързи стъпки вървим натам. Това намалява приходите. През 90-те години България беше на 5-о място по конкурентоспособност, сега сме на 59-о от 62 държави. Всичко това се дължи на факта, че липсват инвестиции, нови технологии и висока добавена стойност. Целият свят влиза в тежка икономическа и политическа ситуация.

- Как ще ни се отрази бъдеща рецесия в Европейския съюз?

- На нас ни се отразява двойно. Защо не ни приемат в еврозоната? Първо заради бюджетния дефицит, а той може и да надхвърли 3%. Финансовият министър не може да подхожда към бюджета като към счетоводна сметка с приходи и разходи. В този бюджет липсват политики, най-вече говорим за инвестиционната политика. Ако не инвестираме в нови технологии и иновации, направо сме загубени. А ние не само че не инвестираме, а не харчим и нашите капиталови разходи за това, за което трябва да ги харчим – за инфраструктура, поне да взимаме пари от транзита на транспорта.

В бюджета бяха заложени 8,2 млрд. лева, от тях по предназначение са отишли не повече от 2-3 млрд. лева. Всичко останало го раздадохме на калпак за субсидии и след това се мъчим да събираме приходите си. И нещо друго, обрахме всички резерви, особено в енергетиката. А как големите енергийни предприятия примерно могат да посрещнат една авария, земетресение. Обрани са не само свръхпечалбите, а и резервите за такива случаи. А чуждите инвестиции са на кота нула. Никой не иска да инвестира в страна, в която не знаеш какви данъци ще плащаш. Всеки инвеститор иска да знае поне три години напред каква е данъчната структура. Видяхте ли какви екзотики измисли Асен Василев само за да прибира повече пари? Не само това, на банките, застрахователните дружества, изобщо на печелившите компании той сложи един скрит данък. Всяка година тези дружества правят обезценки на някакви имоти или съоръжения, или на необслужван кредит примерно. И обезценките влизаха като данъчни разходи в данъчната основа. Сега е махната тази възможност и обезценките не само не влизат като разходи, а влизат като данъчни задължения. Да не говорим за бонус-донос и т.н.

- Какво ще кажете за инфлацията? Данните са, че намалява.

- Всички, които подкрепят правителството, казват – инфлацията е привнесена. Да, част е привнесена, когато цените на горивата и енергийните суровини летяха нагоре, но сега не е така. При нас горивата растат, нищо че си имаме рафинерия, нищо че си имаме дерогация. Независимо от приказките, че инфлацията се успокоява, тя ще расте. Да, за септември тя е 6,3%, но съм готова да се подпиша, че средногодишно няма да е по-малко от 9%. И това е така, защото трябва да имаме предвид, че хармонизираният индекс за инфлацията, който измисли ЕС, изключва стоките, които имат голяма динамика. А у нас това са храните! Картелните споразумения, корупцията правят цените на хранителните продукти изключително неприемливи.

Цената на едро и на дребно се различава два, три, четири пъти, и то на основни хранителни продукти. И като венец на всичко излиза министърът на икономиката и обяснява, че няма да сложи таван на цените на храните, но ще каже на веригите те да си ги намалят. Ще им каже точно на кои стоки и точно кога да си ги намалят. И те ще се съгласят. Това първо е незаконно и не може да кажеш подобно нещо на частни структури. На всичкото отгоре всичките са външни фирми. Тази апокалиптична картина, която описвам, води до това, че в бюджета няма пари.

- Външен заем е планиран в бюджета. Това няма ли да стабилизира финансовата рамка?

- Да, ще вземат заем. Той даже е вписан в бюджета, пише 7,5 млрд. лева. Но и в това има два проблема. Първият е, че едва ли ще се намери някой да им даде заем. Нито сме в еврозоната, нито сме страна със стабилни закони, нито сме победили корупцията. И второ, което е по-тежко. Заемът трябваше да се вземе, когато се правеше бюджетът. И тогава им казвахме, че приходите няма да могат да се изпълнят, защото приходите от ДДС, които са основната база, няма да се случат. Не се случват и сега.

Ако някой е от еврозоната, ще получи заем. Европейската централна банка вдигна лихвения процент на 4%, за да охлади инфлацията. И правителство от еврозоната ще може да получи кредит на 4,5-5,5%. Ако на нас изобщо някой ни даде външен заем, ще иска минимум двойно. Но това означава, че дори да вземем 3 млрд. лв., а не 7,5 млрд. лв., ще платим 1,5 млрд. лева лихви, защото се иска висока доходност от ценните книжа. Ето затова повече затъваме, а не че, ако финансовият министър даде коледни добавки на 2 милиона пенсионери по 50 лв. или 70 лв.

- Да, но пенсионерите очакват тези добавки.

- Така е, но да погледнем към по-общата картина. Средната пенсия у нас е 778 лв., тя се вдигна след октомври и вече е малко над 900 лв. Работата е там, че пенсионерите, които вземат до 1000 лв. месечно, са 87% от всички пенсионери у нас. Само някакви 3600 души вземат тавана от 3400 лв. А издръжката на живота е 1427 лв. Това, което един пенсионер взима, е малко над 50% от необходимите пари за издръжка. Това е трагедията на България. Да погледнем и минималната работна заплата от 780 лв., но тя е облагаема. И чистата сума е 551 лв.

С една минимална заплата можем да напълним седем потребителски кошници с най-необходимите продукти. За един час труд получаваме 8,2 евро. В ЕС получават средно 32,5 евро, в Белгия ставката е 55 евро. Но да оставим тези държави, в Румъния плащат 15 евро на час труд, в Гърция е 17 евро. Минималната заплата в Румъния е 1300 лв., те също имат ротационно правителство, но се оправиха. Оставете ни нас, пенсионерите, и без това сме оставени на доизживяване, но как младите ще раждат и отглеждат деца и ще искат да останат тук. Да, средната заплата наближава 2000 лв., но 75% от домакинствата изпитват затруднения да покриват месечните си сметки. Това е изследване на Евростат. 78% от домакинствата в България живеят на студено. Нашите властимащи забравят, че освен дефицита, освен инфлацията, има и един трети критерий, за да ни приемат в еврозоната, и това е качеството на живот.

Ние получаваме най-ниски доходи, енергийно бедни сме, харчим за култура под 1% от БВП. Просто живеем мизерно. А коледните добавки ще отидат за нещо дребно, за подаръци на внуците.

- В последните дни се дебатира много около дерогацията на руския петрол. Като икономист какво е вашето мнение по тази тема?

- Дерогацията трябва да е нещо много полезно. Европейският съюз ни даде тази възможност в разбирането, че няма как ние веднага да пристъпим към нея, както някои мои колеги, бивши депутати, искаха да го направят. Дерогацията означава, че ние имаме право да внасяме от руския петрол, който е далеч по-евтин, отколкото струва барелът за един ден напред на борсата в Нидерландия. Да не забравяме, че ние налагаме санкции на Русия, но суровините са оттам – и газът, и редките метали, и петролът. Саудитска Арабия намалява добива, за да повишава цените. Нищо че САЩ, лакоми за печалби, решиха, че могат да снабдяват всички с горива, само че те нямат такива резерви. И затова преди два дни сключиха споразумение и накараха Венецуела да увеличи добива си. Да, Венецуела е богата на петрол, но не може да замени Саудитска Арабия.

Нещата са изключително сериозни. Освен това при тази геополитическа ситуация горивата ще растат, а Зелената сделка е твърде вероятно да почака. Кой ще строи фотоволтаици на плодородни земи или ветрогенератори, та те дават електрическа енергия само когато има слънце и вятър.

Ако загробим въглищните си централи, които работят за нашия студен резерв, и при положение че затворихме проекта „Белене“ и разполагаме само с двата реактора на АЕЦ „Козлодуй“, какво ще правим? Нов реактор се строи 10 години, а и никой не гарантира, че 2026 г., когато ще спрем руското гориво, това на „Уестингхаус“, което още не е лицензирано, ще става. Защото май не става. Пети блок на АЕЦ непрекъснато излиза в ремонт, но това всъщност е заради горивото. И сега нямаме мощности. Ядреното гориво вече е признато за зелено. Ако вместо да се мотаем, бяхме си построили още една ядрена електроцентрала, нямаше да го мислим. А Турция в това време построи четири.

Това е тя:

Мика Зайкова завършва Минно-геоложкия институт, а после и Икономическия институт „Карл Маркс“ (днес УНСС)

От 1964 до 1967 г. работи в ТЕЦ „Марица-изток“ като инженер

Между 1967 и 1981 г. е проектант в ИПП „Заводпроект“

От 1981 до 1989 г. е експерт в Комитета по химия и металургия

През периода 1989-1994 г. е началник-управление в Комитета по промишлеността

От 1994 до 2017 г. е икономически съветник на президента на Конфедерацията на труда „Подкрепа“

Два пъти е депутат от ИТН след изборите през април 2021 г. и през юли 2021 г.