0

Г олямата актриса Емилия Радева си отиде, без да изиграе някоя от любимите си роли на Уилям Шекспир. 

„Аз творчески боледувам, че не съм играла на сцената Шекспир. Но затова пък с моя съпруг Любомир Димитров имаме запис в радиото на „Макбет“. А в телевизионния театър „Смуглата Лейди“ с Леда Тасева и Наум Шопов, режисьор Павел Павлов. С Чехов също се разминах“, сподели тя пред „Телеграф“ в последното си интервю.

Мъки

„Никога не е лесно да съобщаваш подобни новини. С дълбока скръб и огромна тъга съобщаваме, че снощи - на 11 май, почина голямата българска актриса Емилия Радева. Поклонението ще се състои на 16 май, вторник, от 13.30 ч. в храм „Свети Седмочисленици. Светла й памет и аплодисменти“, обявиха от театър „Българска армия“, на чиято сцена тя отдаде живота си. „Мама си отиде, мама напусна този прекрасен свят и половина от моята душа отлетя с нея! Бях до нея, отиде си освободена от болки и мъки, в светлината на добротата, любовта и изкуството, които сътвори на тази земя, за мен и за всички вас, приятели и почитатели! Обичам те и ще те обичам до последния си дъх“, сподели дъщеря й Катерина Димитрова.

Султана

Емилия Радева сме гледали в десетки емблематични образи в театъра, киното и телевизията. „Аз съм играла Султана в „Иконостасът“ по „Железният светилник“, леля Асенка в „Спомен за близначката“, Зюлкар от „Ребро Адамово“, играла съм и в тв новелата „Татул“. В нашата драматургия имаме толкова стойностни образи със силни характери на световно класическо ниво. Българската жена заслужава да бъде център и в драматургията, и в киното, защото повече се обръща внимание на мъжките роли. Някой трябва да ги заобича и да им даде път до екрана и до сцената“, сподели тя пред „Телеграф“. Последната й роля на екрана пък е в хитовия сериал на NOVA “Откраднат живот“. Ето какво каза за нея пред вестника звездата: „Беше голяма изненада за мен. Установих, че методът на работа в сериалите сега е много напрегнат, съкратен, сцените се пишат от днес за утре, почнеш да снимаш, не знаеш какъв е финалът. Може би и в това има провокация. Благодаря на режисьора Евтим Милошев и хората, които са се сетили за мен. Партнирахме си с Досьо Досев, който е мой съсед и често се срещаме и се поздравяваме“. Тя направи паралел и с друга своя коронна роля като съпруга на Коста Цонев в най-човешката тв поредица, снимана в Перник: „Сериалът е много интересен, с актьори от различни поколения. Както беше навремето „Дом за нашите деца“ на Неделчо Чернев. Той беше събрал от различните поколения актьори. Това е също един много хубав ход – да има приемственост. Спомням си, че беше много напрегнато. Ролята ми в „Откраднат живот“ е тежка, все допир до смъртта. За нея не ми се мисли, живее ми се. Това е природно явление, няма как да го избегнем, колкото можем да го отлагаме. Но както казва моята героиня от „Каквото – такова“, класната Пеева отправя към любимия си клас: „Живейте и се радвайте на живота! Каквото – такова“. Така че трябва да се радваме на живота“. 

Признание

Последната й театрална изява е на сцената на Народния театър в „Каквото такова“ на Недялко Йорданов. За ролята си на пенсионираната 90-годишна учителка, която всяка година присъства на събиранията на един от нейните класове, Емилия Радева сподели с „Телеграф“: „Малко с иронията я приемем, защото и аз съм на тази възраст. Но тя има чувство за хумор, свързана е с класа си, има си собствена философия, била е професионалист в своята работа. Свързвам тази роля с моята средна сестра, която също беше учителка. Когато получиш такава роля, винаги вторият план живее някъде чрез образа на моята сестра, вечна й памет. Аз съм доволна, че така се срещнах с колеги, с които съм играла, а други само съм гледала и съм възторгвала от техните роли. Това са актьори и актриси с биографии и в киното, и в театъра. Вярвам, че сега нещата ще тръгнат гладко, а радостта идва от срещата с публиката и това ни зарежда най-вече. Говоря от мое име, но вярвам, че и моите колеги са на същото мнение. Най-голямото признание, най-голямата вярност получаваме от публиката“.

Майка

Емилия Радева до последно не загуби хъс да играе, въпреки многото български роли в кариерата й. „Играх предимно майки, и то от много млада – на Васил Михайлов, Стефан Данаилов, Иван Налбантов, Радко Дишлиев и на още няколко в киното. И когато станах на тази възраст, положението и законът реши, че съм дотук. Но пък аз имах щастието след това, след като бях освободена от театъра на 59 години, да играя и в Сатирата, и в Сфумато, и в 199, и в Народния театър, The-Art foundation. Така имах възможност да се срещна на сцената с колеги като Калоянчев и Стояна Мутафова, с които бяхме приятели в живота, пък иначе нямаше да се срещнем, ако не бях на свободна практика“, каза още в интервюто си за „Телеграф“. 

Екипът ни изказва съболезнования на семейството й!

Не доживя мюзикъл с Гинка Станчева

Емилия Радева се пресели в небесния театър само десетина дни преди 91-вия си рожден ден и три месеца след загубата на най-добрата си приятелка и колежка Гинка Станчева. Именно двете са имали планове да честват 90-годишните си юбилей с мюзикъл, който обаче не доживяха. За него разказа поетт Иван Ненков, автор на култовата песен на Тони Димитрова „Ах, морето“: „И Емилия, и Гинка бяха големи актриси. И участваха заедно в много филми. В началото на тази година моят приятел, композиторът Любо Денев ми предложи да напиша нещо като шеговит сценарий за двете, с леко намигване, защото имаше идея да "облече моите думи в музика" и да отпразнуваме заедно рождените им дни. Аз написах каквото трябваше, но... тържеството се отложи за по-късна дата поради здравословни проблеми на едната от звездите. После Гинка Станчева си тръгна. А сега и Емилия Радева... Тържеството им не се състоя. Или... кой знае? Може би отново са заедно и се прегръщат с техния "Любимец 13" някъде над нас“.