0

Б лагодарствен молебен за 90-годишнината от рождението на княгиня Мария Луиза беше отслужен днес в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" от Пловдивския митрополит Николай заедно с митрополити от Светия синод и с епископи от Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП).

"Всяка година си идвам в България, заради Covid-19 не можах да си дойда преди, но е голяма радост за този празник и за 90-ия ми рожден ден, който вече не е шега", сподели пред журналисти княгиня Мария Луиза, приемайки в храма поздравления от дошлите да я почетат и да й подарят цветя за празника.

БТА

В края на благодарствения молебен Пловдивският митрополит Николай отправи слово към княгиня Мария Луиза и й връчи подарък - икона на Света Богородица, която е от българския патриарх Неофит и от Светия синод на БПЦ-БП.

На благодарствения молебен присъстваха цар Симеон Втори, неговата дъщеря княгиня Калина, с нейния съпруг Китин Муньос и с техния син, както и представители на царското семейство, предава БТА. 

БТА

БТА

Сред присъстващите в храма бяха Соломон Паси, Меглена Кунева, Милен Велчев, Станимир Илчев, Николай Василев, Румен Петков, Елена Поптодорова и други.  

БТА

Пловдивският митрополит Николай се обърна в словото си към княгиня Мария Луиза от името на Негово Светейшество българския патриарх Неофит и от Светия синод на БПЦ-БП, за да изрази най-искрените благопожелания за рождения й ден. В деня на Вашето рождение в столицата на България - София, са проехтели 21 топовни салюта, хилядното множество се е стекло да изрази радостта на целия народ от това, че в царското семейство и в страната ни се е родила рожба, а два дни по-късно Вие се получила и Светото кръщение, кръстена сте от блаженопочившия митрополит Стефан и последващ български екзарх, с тези думи се обърна към княгиня Мария Луиза митрополит Николай. Той подчерта, че княгиня Мария Луиза е била кръстена от предстоятеля на Църквата. Пловдивският митрополит каза в словото си, че няма да се спира на перипетиите, които е преминала княгиня Мария Луиза през своя живот, но отбеляза, че това, че заедно със своя брат - Негово Величество цар Симеон Втори, са загубили баща си, е печално и не бива да се случва на никое дете. 

Митрополит Николай отбеляза, че огромната заслуга за българската държавност се изразява в това, че княгиня Мария Луиза през всичките тези години на изгнание винаги е била плътно до своя брат. Никога няма да забравим какво Негово Величество направи за Българската православна църква, като помогна да бъде преодолян печалният разкол, заяви Пловдивският митрополит. 

Той подчерта в словото си, че лелята на Мария Луиза - княгиня Евдокия, сестра на цар Борис Трети, е завещала на княгиня Мария Луиза личния си молитвеник, на чиято първа страница е написала: "На Мария Луиза, която говори с Бога на български език". 

Пловдивският митрополит пожела на княгиня Мария Луиза "да има ще много дълги години - здраве и живот", но и да подари на своите деца и внуци също по един български молитвеник.