0

Б ългарин оскверни Колизеума в Рим, като издълба името си и това на приятелката си в стената му. Случайно минаващ американски турист го засне с телефона си и възмутен го пусна в социалните мрежи.

Иване, Иване... Или може би трябва да те прекръстим на Ганьо? Дали си прелиствал някога фейлетоните на Алеко Константинов, в които така добре те е описал? Вероятно си горд от постъпката си и не осъзнаваш поради що те хулят и презират българите.

СЛЕД КАТО СЕ РАЗВИХРИ В КОЛИЗЕУМА: Джизъса 2 се извини

Да ти кажа правата, нищичко не спечели. Имената на глупците висят по стените. Там си и ти. Все тая колко добър си в престижната професия на фитнес инструктор, при която не ти се налага да експлоатираш мозъка си. Някои твои колеги го правят, но ти, Иване, не си от тях. Ти си Иванчо от вицовете. Оня смешник, тарикат, който навремето ни разсмиваше, но после деградира в глупак. Затова ни избави от срама и се откажи от българското си гражданство. Не ни трябват такива като теб, имаме ги в изобилие.

Съвпадения

Образът ти, Иване, прозира отвсякъде. Ти си онзи мургав екземпляр от соца, който си татуираше котва и пишеше на нея „И + Х = ВНЛ“. Ти си този, който написа К*р на пирамидата и на Тутанкамон и избяга. Ти си онзи пъпчив пубер, който дращи по стените послания за Песъка. Ти си и Благо Джизъса, но това не е повод за гордост в случая, така че си трай. Трай си. И по възможност се прекръсти. Много ще ти отива да си Айвън. Или Иванушка. Няма да казваме с какво върви в комбинация това в руските приказки. Сам се сети. А ние, Айвън, ще те прославим по цял свят, само не казвай, че си българин. Ще ти намерим спонсори да напишеш „Айвън + Хейли“ където поискаш. Само не казвай кой си и откъде си. Защото ти може и да се гордееш със себе си, ама ние с теб – не. И много бихме искали да ти го кажем в лицето, за да го знаеш. Защото такива като теб ни дърпат като с окови към дъното.

Новина

Вчера, Айвън, имаше две водещи новини. Едната, че за наше нещастие подозренията за теб се оказаха верни. Другата, че две българки набирали момичета за проституция в Нидерландия. Нивото е едно и също. Срамно. И ако не ти стига акъл да го осъзнаеш, не се притеснявай. Има хора, които са убедени, че мускулите компенсират липсата на мозъчни гънки. Американският турист, който те снима, не знаеше кой си. И вместо овации, ще получиш глоба. Заслужена!

Там ти е грешката. Ако беше издълбал името си на Паметника на Съветската армия, можеше да се уредиш с място в музея – този на социалистическото изкуство. На Колизеума обаче простотиите не вървят. И никой не те аплодира. Защо ли?