0

С протестна акция беше придружено обсъждането за увеличавнето на цената на газа за август. Председателят на формацията „Изправи се.БГ“ Мая Манолова и нейни симпатизанти занесоха студени радиатори в сградата на КЕВР.

„Te са с отпаднала необходимост, защото заради непосилните и високи сметки за парно хората ще се откажат от него, но в същото време ще плащат „сградна инсталация“. Т.е. Чака ни една студена и скъпа зима“, коментира пред журналисти Мая Манолова.

Според нея цената на газа е абсурдна и ще доведе до много сериозни последици.

„Даваме тези стари радиадори на КЕВР като награда за цялостен принос в ощетяването на потребителите, заради скъпото парно и високите сметки за газ. Основен принос за цените му има четворната коалиция“, категорична е тя.

Манолова припомни, че през декември, когато правителството на Кирил Петков встъпи в длъжност цената на синьото гориво е била 104 лева на МВтч.

По време на заседанието на рeгулатора, председателят Иван Иванов направи забележка на представителите на „Булгаргаз“, че не са подали предложението си за цена на газа за този месец в законноустановения срок – 20 дни преди края на юли. Той предупреди, че ако следващото такова не е подадено в срок, комисията ще бъде принудена да наложи административна санкция на дружеството. 

От там пък споделиха, че предупреждението за спиране на доставките от „Газпром“ е било шега. 

"Не може да си мислите така. Те ви предупредиха. Вие не сте вярвали, но вие като ръководител на голямата газова компания на България, е трябвало да се задействате не само с питане към Министерски съвет, а вие самите е трябвало да потърсите възможности за преки доставки и евентуално да се закупи слот за по-нататък", контрира Иван Иванов. 

"Ние не можем да внесем цена за септември. Можем да го направим, но само с количествата и договора с азерите", обясни Людмил Йоцов, изпълнителен директор на "Булгаргаз". 

В края на заседанието шефът на КЕВР Иван Иванов обяви, че цената на синьото гориво за този месец ще бъде утвърдено на 12 август. Искането е за увеличение от 60%, като това ще доведе до рекордните 298 лева на МВтч. 

.

 .
Ерол Емилов

.

 .
Ерол Емилов

.

 .
Ерол Емилов

.

 .
Ерол Емилов