0

П ри качественото проследяване на една бременност има задължителни прегледи и изследвания, които гарантират успешното ѝ протичане и успешния ѝ вълнуващ край – раждането на живо и здраво дете. По тази тема ни говори д-р Мажена Панова по време на първото целодневно безплатно Събитие на "Ох, на мама!" за бременни и родители, което се проведе в Event Space 2020 през м. май.

Ох, на мама!

Д-р Мажена Панова е специалист акушер-гинеколог в София с над 30 години опит. Извършва всички необходими изследвания в областта на женското здраве, ултразвукова диагностика (ехография), цитонамазка, микробиология, колпоскопия, проследяване на бременност, биохимичен скрининг, фетална морфология, доплерово изследване. Член на Български лекарски съюз, с участие в многобройни национални конгреси и семинари по специалността.

Ето и 3 любопитни факта за бременността в числа:

  • Бременността продължава 280 дни
  • 40 седмици
  • 9 календарни месеца (или 10 лунарни)

A какво се случва през първи триместър от бременността, разберете с нас:

Първата крачка от проследяването на една бременност започва с нейното установяване. В домашни условия това става чрез уринарен тест за бременност, който може да бъде закупен от всяка аптека. За да даде адекватни резултати, уринарният тест трябва да се направи около 14 дни след предполагаемата дата на зачеване. 

Следващата стъпка е записването на преглед при специалист за окончателно установяване на бременността - поне една седмица след закъснението на месечния цикъл.

Втори преглед при проследяващия акушер-гинеколог

Втората женска консултация с ултразвуков преглед, с който започва и същинското проследяване на протичащата бременност, обикновено се назначава две седмици след първото посещение. Тази визита е по-продължителна. При нея се снема анамнеза на бременната жена за минали и настоящи заболявания, за наследствени заболявания. Изчислява се срокът на бременността и вероятният термин на раждане, спрямо датата на последната редовна менструация. Измерват се ръст, тегло, артериално налягане. УЗД по време на този преглед се извършва трансвагинално (през влагалището). Неговата цел е да установи наличието на сърдечна дейност на плода и да локализира ембриона – по този начин се доказва нормалното развиване на бременността в матката. При този и всеки последващ месечен преглед по преценка на проследяващия лекар могат да се назначават рутинни лабораторни изследвания за Пълна кръвна картина (ПКК), урина и скорост на утаяване на еритроцитите (СУЕ) и/или др.

Първи преглед при специалист по фетална медицина – първи триместър скрининг тест (11-13-та гестационна седмица)

Чрез първи триместър скрининг теста се определя риска на плода за тризомия 21 (Даун синдром ), тризомия 18 (Едуардс синдром ), тризомия 13 (Патау синдром). Самият преглед включва ултразвуково изследване на плода за измерване на „течността зад вратлето на бебето” (нухална транслуценция), назалната кост, изследване на дясната сърдечна клапа и малък съд в черния дроб (дуктус венозус) заедно със вземане на кръвно изследване на бременната за измерване на две субстанции, продукти на плацентата.

Параметрите от ултразвуковата диагностика и резултатите от изследването на майчината кръв се комбинират в специализирана софтуерна програма и се изчислява рискът за тризомии 21, 18, 13. Изследването открива отклонение при 90-95% от плодовете с посочените аномалии. Препоръчва се при всички бременни в посочения период, както при едноплодна, така и при двуплодна бременност, защото освен, че дава информация за риска, тестът спомага за откриването големи анатомични дефекти при плода. При високо-рискови пациентки за раждане на дете с аномалии може да се пристъпи както към инвазивни изследвания като хорионбиопсия и амниоцентеза, така и към модерните неинвазивни тестове за изследване на фетална ДНК без никакъв риск за загуба на бременността.

Счита се, че първи триместър продължава до края на 13 г.с. А какво се случва след това? Вижте във видеото...


Събитието на „Ох, на мама!“ за бременни и родители се осъществи с подкрепата и доверието на генералните спонсори УСБАЛАГ "Селена"ТБ "Селена целс" и верига хипермаркети Kaufland, както и на спонсорите от Дентална клиника Петър Дучев Kids, компанията за дермокозметика Laboratorios BABÉ, групата от фармацевтични компании Valentis, управляващото фондове дружество ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, марката производител на бебешки колички и продукти "Mutsy“.