0

17 емблематични сгради, сред които и кооперация „Царевец“ на Орлов мост, иска кметът на София държавата да обяви за паметници на културата.
С писмо до министъра на културата и директора на Националния институт за недвижимо културно наследство Васил Терзиев е поискал да бъде възстановен статутът на недвижими културни ценности на тези сгради в централната градска част.

История

„Те са били паметници на културата, но през различни периоди от време този статут на защита им е бил отнет. Някои от тях са знакови, познати на всички софиянци – като кооперация „Царевец“ на Орлов мост, а други – малки архитектурни бижута, разположени в кварталните улици“, обясни кметът в своя публикация в социалните мрежи. Според него само в периода от 2000 г. досега е отнет статутът на повече от 100 сгради в София. „За съжаление голяма част от тези сгради са премахнати, преустроени и надстроени, обновени или санирани, поради което са загубили своите качества“, добавя кметът.

Той припомни, че възнамерява да поиска защита на 250 сгради, сред които емблематичният хотел „Париж“, намиращ се на бул. „Княгиня Мария Луиза". Същевременно Терзиев посочва, че от всички сгради, за които към момента Столичната община се бори, само една (Шапкаревата къща на „Скобелев“ 18) е била обявена за паметник на културата, но решението на министъра на културата е паднало в съда.

Дискусия

Позицията на кмета бе посрещната разнозначно от гражданите. Мнозина приветстват решението на кмета и му пожелават успех. Има обаче и мнения, че редица от сградите са „конфекция“ и с нищо не заслужават да бъдат защитавани като ценности. Според други мнения статутът на повечето сгради е паднал заради климатици на фасадата, саниране без запазване на орнаменти, както и смяна на дървената с ПВЦ дограма. Казусът дали сградите ще получат статут остава в ръцете на държавата.