0

З ахари Карабашлиев получи чуден подарък за Коледа - пишеща машина, която е принадлежала на Виктор Пасков. Интересният дар е от неговия колега писател Христо Блажев, който призна, че е подготвял изненадата още през лятото, но е успял да я направи чак за Коледа.

Ръка

„Готвех този подарък от лятото, но месеците бързо отлетяха и се превърна неочаквано в коледен. Защото Зак ми подаде ръка, когато бях на дъното, и ме подкрепя вече осем години в най-налудничавите ми редакторски мечтания. И ми дари шанс за нещо ценно, което ще разкрия догодина навярно. Пък и му откраднах кабинета, не е като да съм без грях към него“, сподели Христо Блажев. Определено идеята за подаръка е допаднала много на Карабашлиев, тъй като той използва социалните мрежи да разкаже какви размисли е предизвикала у него машината. 

Размисли

„Този подарък е от Христо Блажев (заедно с Мари Врина и Темз и Дядо Коледа) и ме развълнува. Защо? Защото е принадлежал на писателя Виктор Пасков. На подобна машина аз пък съм “тракал” някои от първите си разкази (най-първите пишех на ръка, защото излишни пари за машина нямаше. Освен че ме развълнува, този дар ме и размисли - за естеството на писаното слово, за отговорността към думите, които далеч по-лесно се редят една след друга на дигитална клавиатура, откъдето пък свободно литват в пространството на социалните мрежи, достъпни за всеки с телефон в ръка. Думи, понякога недопремислени, понякога недоносени, често излишни, а нерядко и неверни. Словото е толкова евтино сега, почти “без пари“, пише Карабашлиев и допълва: „Та тази пишеща машина мълчаливо напомня: трябва да се внимава с думите. Трябва да се пише така, като че го правиш на ръка, а после “набираш” с пишеща машина и не може просто да натиснеш delete и да почнеш отново, трябва да се пише като че нямаш излишни пари за хартия, индиго и т.н…, въобще трябва се подхожда аналогово. Та такива следколедни мисли ме спохождат днес. А как попада тази машина у Блажев е друга история, която той самият скоро ще разкаже. Благодаря, Христо! И честита Коледа!“.