0

К ортеж като на американския президент Джо Байдън посрещна и ескортира до хотела майката на загинал български полицай в САЩ. Почернената Събка Малеева кацна преди броени дни на летище „Роналд Рейгън“ в столицата Вашингтон, където беше удостоена с пълни почести и строй.

„Това е огромна чест. Името на починалия ни колега Владимир Малеев беше прочетено пред Конгреса на САЩ. Това се случва за първи път“, заяви за „Телеграф“ президентът на Българо-американската полицейска асоциация (БАПА) детектив Марио Вълков.

Именно БАПА организира пътуването на Събка Малеева до Щатите, за да вземе участие във всички церемонии по време на „Полицейската седмица“. Всяка година там се организира отдаване на почит на полицаите, загинали по време на работа. 34-годишният Владимир загуби живота си миналата година.

Мотори

Строени униформени първи посрещнаха почернената майка на летището. Видео от емоционалния момент разкрива как Събка се разплаква, а за да не рухне, я придържа детектив Вълков. След това огромен кортеж от полицаи на мотори, дори повече от тези, които се движат до президента Байдън, ескортира автобуса й до хотела. Блокират се и кръстовища във Вашингтон, за да се придвижат спокойно. Събка Малеева беше и пред мемориала с изписаните имена на загиналите полицаи пред Конгреса. Там се проведе и „Нощ на свещите“, на която се събират хиляди полицаи и близки на загиналите.

На място освен БГ полицаи от БАПА бяха и шефът на ОДМВР-Благоевград Георги Кандев, както и заместник главният секретар на МВР Станимир Станев, които отдадоха почит на сънародника ни. Влади, който пристигнал в САЩ от родното си Карлово, губи живота си само на 34 години.

Колегите

След една седмица почернената майка ще посети и Филаделфия, където е работел синът й Влади. На място тя ще се запознае с колегите му, ще отиде и до мястото, където е живял, както и до болницата, в която е починал. Малеева ще се срещне официално с кмета на Филаделфия и комисарката на полицията.

Събка Малеева с президента на БАПА детектив Марио Вълков (вляво от нея) и колегите на сина й.

 Събка Малеева с президента на БАПА детектив Марио Вълков (вляво от нея) и колегите на сина й.
БАПА

“Затова е създадена БАПА, за да се поддържаме един друг и семействата си в беда”, заяви детектив Вълков. Той и колегите му написаха и емоционален пост във Фейсбук: „Почивай в мир Офицер Малеев, ние ще продължиме вместо теб нататък!”.