0

С ветовноизвестният ни художник Христо Явашев - Кристо язди кон върху Триумфалната арка. Това е един от проектите за паметник на твореца, който ще бъде представен в петък на изложба в галерия Sariev в Пловдив. Негов автор е Лъчезар Бояджиев, който ще покаже макет, колажи и мащабна рисунка на творбата си. „Целта на проекта е да създаде пространство на мъдростта, в което се свързва днешният живот на града - Пловдив, с практиките на съвременното изкуство като средство за създаване на общности“, сподели пред „Телеграф“ Бояджиев.

Място

Изложбата е наречена „Кристо за начинаещи“ и в продължение на 4 месеца ще се фокусира върху изкуството в обществена среда, обхващайки много и различни инициативи, свързани с творчеството на Кристо и Жан-Клод. В проекта всеки ще може да предложи място, където да бъде поставен паметникът. „Избирате мястото, изрязвате силуета на Кристо от специална картичка в галерията и го снимате на фона на избраното място. След което го споделяте в социалните мрежи с #ChristoForBeginners”, поясниха организаторите от галерия Sarieva и Фондация “Отворени изкуства” в програмата Sarieva Open Arts.

Дебат

Със своята фантазия-макет Лъчезар Бояджиев ще отвори и дебат трябва ли ни паметник на Кристо. Това е втората фаза от проекта, която е планирана за септември. Тогава ще бъдат поканени всички - експерти, критици, обикновени хора. Те ще обсъждат колко големи да са паметниците на героите и къде да им отредим място - където са живели или където ще направят впечатление и за нас, и за туристите, дали да са на 10, 15, 20 метра височина, както и каква стилистика трябва да търсим от художниците - автори на конкуриращите се визии. Бояджиев разработва проекта за първи път като художник, а не като критик, теоретик, лектор и историк на изкуството на Кристо и Жан-Клод. Според него тяхната смърт прави от всички нас, които се интересуваме от делото им, начинаещи. Новото начало поставя нови въпроси за живота на изкуството след смъртта на автора, за активирането на наученото тук и сега, за набавянето на ресурс и “проучвателен мандат”, споделен между художник, галерист, публика, медии, град.